Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 rânduri de alegeri în 2024: cheltuieli enorme, participare scăzută la vot, 8 luni blocate. Soluția: alegerile comasate

bursa.ro
alegeri

5 rânduri de alegeri în 2024: cheltuieli enorme, participare scăzută la vot, 8 luni blocate. Soluția: alegerile comasate

Anul 2024 aduce patru runde de alegeri, așa cum românii au parte doar o dată la 20 de ani: pentru Parlamentul European, pentru parlamentul național, alegerile locale și alegerile prezidențiale, care se decid în al doilea tur din 1992 încoace. Organizate separat, aceste patru alegeri ar avea un total de cinci chemări la urne (a cincea fiind turul doi al prezidențialelor).

Costurile organizării acestor alegeri este imens, dacă fiecare ar avea loc la o dată separată.

Dacă am aduna cât a costat ultima rundă a acestor alegeri, ajungem la imensa valoare de 516 milioane euro. Jumătatea de miliard este compusă din: 47 milioane euro pentru europarlamentare și 150 milioane euro pentru prezidențialele din 2019, iar în 2020 s-a plătit de la buget 195 milioane euro pentru locale și 124 milioane euro pentru parlamentarele naționale. Dacă acestea s-ar cupla două câte două, suma s-ar înjumătăți, pentru că toată procedura de organizare s-ar putea folosi la comun.

Chiar dacă am avea de cheltuit atâția bani, ar veni românii la vot?

Într-un an cu cinci chemări la urne (contorizând și turul al doilea al prezidențialelor), dezinteresul pentru procesul electoral ar fi cel mai mare din 1990 încoace. Iar asta s-ar traduce printr-un record negativ al prezenței la vot.

Ar mai fi, de asemenea, implicațiile pe care activitatea electorală o poate avea asupra celei administrative.

În perioada de campanie, toată atenția politicienilor este îndreptată spre obținerea unui scor cât mai bun, în detrimentul activității pentru postul pe care îl ocupă. Sigur nu ne permitem să avem un an întreg blocat de o continuă campanie electorală, în care fiecare om politic din administrația publică își face propria campanie sau își susține colegii de partid.

Pentru a evita toate aceste probleme cauzate de anul electoral major 2024, soluția poate sta în organizarea unor alegeri la comun cu altele.

Experiența nu este una complet nouă, până în 2004, alegerile prezidențiale au avut loc simultan cu cele parlamentare. Așadar, riscul ca alegătorii să se încurce în buletinele de vot este unul redus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.