Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

50 de avioane de luptă americane F-35A de la o bază aeriană din Arizona, blocate la sol

pentagon

Circa 50 de avioane de luptă invizibile F-35A de la baza aeriană americană Luke, din Arizona, sunt blocate la sol de vineri din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor, transmite AFP. De cinci ori, recent, piloţii din respectiva bază, care se antrenau pe F-35, au avut simptome de hipoxie (lipsă de oxigen) în plin zbor, a explicat US Air Force, citată de agenţia menţionată.

De fiecare dată, sistemul de oxigenare de urgenţă a fost declanşat, permiţând pilotului să readucă aparatul la bază. Doar baza Luke este afectată de această suspendare a zborurilor, celelalte F-35 ale US Air Force continuând să zboare normal în alte baze aeriene. Conceperea acestui aparat invizibil extrem de tehnologizat, aminteşte AFP, a fost marcată de întârzieri de calendar şi de depăşiri de costuri.

Avionul începe să fie utilizat în cadrul US Air Force, care dispune în prezent de o sută de aparate în total. Situaţia de la baza Luke nu va avea "niciun impact" asupra foarte aşteptatei demonstraţii de zbor a F-35 prevăzute pentru săptămâna viitoare la salonul aeronautic Paris - Le Bourget, a afirmat luni pentru AFP căpitanul Mark Graff, un purtător de cuvânt al US Air Force. Avioanele F-35 care vor putea fi văzute acolo ţin de baza aeriană Hill, din Utah, care nu este afectată de restricţia zborurilor, a precizat acesta.

Avionul, fabricat de Lockheed Martin, este în colimatorul lui Donald Trump, care îl găseşte prea costisitor şi care a lăsat să planeze ameninţarea de a reduce comenzile preconizate, în favoarea F/A-18 Super Hornet al Boeing. Baza aeriană Luke este cel mai mare centru de formare a piloţilor de F-35A (versiune aterizare şi decolare clasice). Aici se antrenează piloţii americani, dar şi piloţi din alte ţări participante la programul F-35, conform Agerpres. F-35 este programul de înarmare cel mai scump din istoria militară, cu un cost estimat de 400 miliarde de dolari pentru Pentagon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.