Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

50% din vulpile recoltate de DSVSA în cadrul campaniei de distribuire a momelilor vaccinale au anticorpi la rabie

Catena.ro
rabie vulpe

Peste 50% din vulpile recoltate în urma campaniei de distribuire a momelilor vaccinale organizată la nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au dezvoltat anticorpi împotriva rabiei.

Campania de distribuire şi testare a vulpilor de realizează atât pe cale aeriană, cât şi la sol iar rezultatele au arătat până la acest moment că mai bine de jumătate din animalele sălbatice recoltate au ingerat momelile vaccinale şi au dezvoltat anticorpi.

"A fost finalizată campania de distribuire a momelilor vaccinale. În fiecare an campania se coordonează de la nivel central iar distribuirea se realizează atât prin intermediul unor avioane care decolează din locurile desemnate de ANSVSA, precum şi prin distribuire manuală de către paznicii de vânătoare, aceştia primind momelile vaccinale în funcţie de catagrafia vizuinilor de vulpi. Au fost realizată şi testarea prin intermediul împuşcării a unui număr reprezentativ de vulpi. Nu au fost depistate cazuri pozitive de rabie în judeţul Buzău, ba mai mult o parte din vulpile vaccinate au prezentat anticorpi, asta înseamnă că au ingerat momelile vaccinale distribuite. Au fost distribuite pe raza judeţului Buzău 1900 de momeli vaccinale în campania de toamnă-iarnă, 2023-2024 iar până la această dată au fost recoltate 100 de vulpi. Campania de recoltare în vederea testării este în derulare pentru a se constata dacă au fost sau nu vaccinate, planul fiind de 115 vulpi. Deja 100 au fost testate, peste 50 la sută dintre ele au fost identificate cu anticorpi postvaccinali", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Moca.

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, scopul campaniei este cel de a preveni şi limita răspândirea virusului rabic atât în mediul silvatic cât şi în gospodării.

"Momelile vaccinale sunt vaccinuri înglobate să spunem în bucăţi de carne, ceva ce poate consuma vulpea. Animalul sălbatic se hrăneşte cu momeala respectivă şi ingerează vaccinul, ulterior instalându-se imunitatea. Aceste campanii fac parte din strategia naţională guvernamentală şi au ca scop prevenirea răspândirii şi îmbolnăvirii animalelor şi populaţiei. Sunt cu rol preventiv, ştiind că această boală se transmite cu uşurinţă de la animale la om, vorbim de rabie, o boală virală foarte periculoasă care provoacă moartea în rândul persoanelor, dacă sunt contaminate cu virusul turbării", a mai precizat sursa citată.

Totodată, DSVSA a derulat o campanie de vaccinare şi microcipare la câinii cu stăpân, nefiind constatate cazuri de animale bolnave de rabie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.