Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

51% produse românești doar pe hârtie, nu și pe rafturi. Cum se apără ministrul Agriculturii

supermarket magazin

Din 16 ianuarie ar fi trebuit să găsim în marile magazine 51% produse alimentare autohtone. Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce această obligaţie pentru hipermarketuri. Lipsesc însă în continuare normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii.

Răspunsul autorităţilor a venit cu greu: "Se lucrează!", a transmis ministrul Agriculturii, potrivit stiritvr.ro. Ca să poată fi aplicată, legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti are nevoie de clarificări. Esenţială este definirea lanţului scurt de aprovizionare. Ar trebui precizate distanţele de la care să provină produsele în stare proaspată şi intervalul maxim în care să ajungă la magazine.

Orban, în fața judecătorilor: Dosarul fostului lider PNL, la Curtea Supremă

Sunt vizate anumite categorii de produse alimentare: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Iar obligaţia de a respecta procentul de 51% alimente provenite pe lanţul scurt revine comercianţilor cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Traian Băsescu pune punctul pe 'i' în cazul tandemului Kovesi - Coldea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat pentru TVR că, deocamdată, se lucrează la normele de aplicare. Iar luni acestea ar trebui să fie deja creionate.

Principalii contestatari ai legii sunt retailerii. Într-un comunicat de la sfârşitul anului trecut, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale susţinea că întreaga lege trebuie revizuită cât mai repede, pentru că nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a bulversat piaţa.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat anul trecut că România riscă sancţiuni dacă nu renunţă la procentul de 51%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.