Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

52 de avioane de luptă și bombardiere chineze au invadat spațiul aerian al Taiwanului

reuters.com
china taiwan

China a trimis luni 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat Taipei, acesta fiind un nou record în ceea ce priveşte numărul zilnic de avioane militare ce pătrund în zona de apărare aeriană a insulei, informează dpa. Această cea mai amplă incursiune a avut loc la o zi după ce SUA au condamnat activitatea militară "provocatoare" a Chinei lângă Taiwan.

  • Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de capitale, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Ministerul Apărării taiwanez a informat luni că în decursul zilei 52 de avioane militare chineze au intrat în sud-vestul Zonei de Apărare Aeriană a Taiwanului, printre care 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane de luptă Su-30, două Yun-8 şi două aparate KJ-500.

Ministerul a adăugat că Forţele Aeriene ale Taiwanului au emis atenţionări radio şi că sistemul său de apărare anti-rachetă a fost activat pentru a monitoriza activitatea.

Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză.

Duminică, SUA s-au declarat "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerându-le "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale". "Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând angajamentul ferm al SUA pentru Taiwan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.