Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

53 de firme, sancționate pentru comportament anticoncurențial

consiliul concurentei

Consiliul Concurentei a sanctionat anul trecut 53 de entitati, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), în crestere de peste doua ori fata de 2013, mai mult de 80% din sanctiuni fiind aplicate pentru întelegeri verticale.

"Durata medie a investigatiilor privind posibila încalcare a legislatiei de concurenta finalizate în 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati, valoarea totala a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sanctiuni a înregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precedenti (de 2,12 ori mai mare decât în 2013 si de 6,11 ori mai mare decât în 2012)", se arata în raportul anual al autoritatii, potrivit Mediafax.

Din punct de vedere al tipului de încalcare a legislatiei, 83,42% din volumul sanctiunilor aplicate a fost pentru întelegeri verticale, 16,20% pentru întelegeri orizontale si 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sanctiunile au fost aplicate pentru patru întelegeri orizontale (57%), o întelegere verticala (14%) si doua nerespectari de angajamente (29%).

În 2014, autoritatea de concurenta a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta, din care 16 investigatii privind posibile încalcari ale legislatiei de concurenta, doua proceduri privind nerespectarea angajamentelor, doua anchete sectoriale si un studiu. Opt din totalul investigatiilor finalizate în 2014 au vizat atât încalcarea legislatiei nationale, cât si pe cea a legislatiei comunitare.

În 2014, numarul dosarelor în care Consiliul Concurentei a avut calitate procesuala si care au vizat domeniul concurentei a fost de 180. Aceste dosare au reprezentat 86% din totalul dosarelor instrumentate în instanta de institutie. Procentul hotarârilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurentei, a fost de 96%, în crestere cu 3 puncte procentuale fata de 2013, iar cel al hotarârilor definitive, favorabile autoritatii, a fost de 93%, în crestere cu 11 puncte procentuale fata de 2013.

Totodata, autoritatea de concurenta a înregistrat, în 2014, un procent al amenzilor mentinute irevocabil de 67%, în crestere cu 3 procente fata de 2013, si un procent al amenzilor mentinute definitiv de 95%, în crestere cu 9 puncte procentuale fata de 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.