Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul diversiunii din Republica Moldova: 6 sârbi întorşi de pe aeroport făceau parte dintr-o grupare extremistă pro-rusă

rusia moldova ue

Cel puţin şase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă săptămâna trecută intrarea în Republica Moldova, fac parte din gruparea extremistă pro-rusă "Patrula Populară", care a organizat recent proteste în Serbia şi a instigat la o lovitură de stat, iar liderul grupării a fost reţinut în Serbia, relatează luni portalul Deschide.md, conform news.ro.

Unul dintre ei, Vignjevic Dusan, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie de pe Aeroportul internaţional din Chişinău, cu un mesajul în limba sârbă, care în traducerea jurnaliştilor moldoveni sună astfel: "Şi Chişinăul va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor".

Cetnicii au fost o mişcare paramilitară regalistă. În secolul al XIX-lea, aceştia participau la lupta armată de partizani a popoarelor slave din Peninsula Balcanică împotriva otomanilor. De asemenea, numele "cetnic" a fost folosit de unele grupuri de gherilă care au acţionat la începutul secolului al XX-lea. În timpurile moderne, numele de "cetnici'' este asociat cu sârbii şi muntenegrenii din Iugoslavia, conform Deschide.md.

Susținători ai invaziei

"Patrula Populară" susţine invazia rusă în Ucraina şi se ocupă intens de persecutarea migranţilor ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaşte şi legăturile sale cu gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin". În luna decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizaţiei paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestaţiilor de la Belgrad în susţinerea războiului Rusiei în Ucraina, notează portalul de ştiri moldovean.

Diversiuni

Preşedinta Maia Sandu a declarat lunea trecută, în cadrul unui briefing că, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, inclusiv cu implicarea unor diversionişti sârbi.

Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Conference League dintre Sheriff Tiraspol şi Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfăşoare cu porţile închise. Fanii echipei din Serbia au fost opriţi pe aeroport şi somaţi să părăsească Republica Moldova.

Prim-vicepremierul şi ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicaţii Chişinăului pentru declaraţiile făcute, dar şi informaţiile de care dispune despre eventuala implicare a unor cetăţeni sârbi în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.