Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani

incalzire globala

Circa 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali, care se întind în mare parte în Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Bolivia, s-a topit de-a lungul ultimei jumătăţi de secol din cauza schimbării climatice, a informat un grup de experţi reuniţi la Bogota şi citaţi de EFE. Datele au fost prezentate în programul "Monitorizarea gheţarilor tropicali andini în contextul schimbării climatice", care este finanţat de Banca Interamericană de Dezvoltare (BID).

"În utimii 50 de ani s-a pierdut 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali, din care Columbia deţine 37 de kilometri", a declarat Omar Franco, directorul Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu din Columbia (Ideam). Potrivit lui, din suprafaţa zăpezilor perene din Anzii columbieni se pierde anual între 3% şi 5% şi se estimează că în decurs de 30-40 de ani aceasta va dispărea cu totul, conform Agerpres.

Responsabilul Ideam a subliniat că 99% din gheţarii tropicali din lume se află în Anzi, din care Columbia deţine 2 la sută. Omar Franco a evidenţiat situaţia din Sierra Nevada de Santa Marta, în departamentul Magdalena, care a pierdut "92% din gheţari în ultimul secol şi jumătate". Scopul programului promovat de BID este de a monitoriza activitatea acestor gheţari în context global pentru a putea documenta procesul de regres al suprafeţelor de gheaţă andine ca urmare a schimbărilor climatice survenite în cele cinci ţări incluse în proiect (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Bolivia).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.