Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - O țară needucată nu are ce căuta în Schengen

Shengen Visa
Nu schengen

Duminică au continuat dezbaterile produse după respingerea aderării la Schengen, urmare a votului Olandei și Austriei împotriva României. Deși e un subiect extrem de amplu, esența lui stă în combinația de neputință și incompetență a ultimilor 2 titulari ai politicii externe, locatari la Cotroceni. Aici conduc ignoranța și lipsă de cultură diplomatică. Din păcate, unda de șoc din societate va alimenta discursurile populiste și anti-europene, validând scenarii absurde și contraproductive, precum boicotul firmelor austriece. Atât s-a putut în România normală și a lucrului bine făcut. Iar ca să ne deconectăm de la subiect, să notăm că celebrul cascador al râsului, cu nume de copil mic și tunsoare de refugiat, a declarat că rămâne de văzut dacă salariul din Capitală va ajunge la 1400 de euro până în 2024, cum promisese în campanie, acum 2 ani, când a candidat pentru fotoliul de edil. Probabil că doar cei care au făcut duș cu apă caldă pe 28 septembrie 2020 vor beneficia de majorare.

Luni, președintele dumneavoastră ne-a spus că e dezamăgit de opoziția Austriei, mergând ridicol după fenta Olandei, care - chipurile - ceruse decuplarea noastră de Bulgaria, pentru a ne accepta în spațiul fără controale de circulație. Mai mult, vehemența prezidențială a atins cote paroxistice: „(Austria) a spus că spațiul Schengen nu poate să fie extins, dar pentru Croația a știut să voteze da”, făcând invidios, prin viziune și profunzime, orice elev de la clasa pregătitoare. Iar Marcel Ciolacu a spus un lucru de bun simț, manifestându-se rezervat cu privire teoria boicotului: „O țară UE nu poate funcționa fără investiții străine, iar boicotul e în sufletul fiecăruia!

Marți, artistul emerit al poporului și liderul protestelor împotriva „ciumei roșii” (sintagma nazistă conscrată de Goebbels), Tudor Chirilă, a spus nasoale despre întâiul meditator, schior și rentier al patriei. „Sunteți un președinte ticălos care și-a trădat și înșelat electoratul” a afirmat celebrul cantautor, dovedind existența a ceea ce se numește karma. Iar deputații au adoptat, cu pricepere și înțelepciune, o lege a impozitării bacșișului obținut de chelneri, probabil ca măsură de încurajare a industriei HORECA și a compensării incapacității Fiscului de a diminua evaziunea în zonele cu adevărat relevante. Dar ca să fie și o știre serioasă și de substanță, singurul ministru liberal din actualul Cabinet, capabil să livreze rezultate - după cum am văzut în cazul MCV, Cătălin Predoiu, a participat la lucrările Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, unde a prezentat progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept. Cam așa se face politica europeană: cu tact, calm și profesionalism, nu cu scrisori de deschise și amenințări de boicot.

Miercuri, același președinte al dumneavoastră a fost nevoit să facă o declarație corectă și necesară, chiar cu riscul deja uzualei depășiri a atribuțiilor stabilite de Constituție: „ Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Așa ceva este exclus. [...] România nu va ataca la CJUE această chestiune.” Klaus Iohannis are perfectă dreptate în acest caz: este evident contraproductivă orice formă de escaladare populară a aversiunii față de instituțiile financiare sau companiile petroliere cu patronat austriac, câtă vreme scăderea afacerilor acestora în România ar conduce la șomaj, la afectarea încasărilor fiscale, la destabilizarea unor industrii, iar în final la o imagine proastă a celorlalți parteneri. Cine crede că Austria a fost altceva decât vârful de lance al altor state se înșală. În plus, cancelarul de la Viena a făcut ce a făcut pur și simplu știind că se poate. Dacă Bucureștiul ar fi demonstrat Europei, în ultimii 18 ani, vreun pic de pricepere, demnitate sau curaj, poate lucrurile ar fi stat altfel. În fine, un fapt incalificabil este alocarea, prin Legea bugetul, a unui record negativ de subfinanțare a învățământului. 2,1% este cea mai mai redusă cotă din PIB din ultimii 30 de ani, asta ca să ne lămurim definitiv cum stăm și cu România educată.

Joi premierul Ciucă a evitat cu înțelepciune să răspundă dacă își va muta conturile de la una dintre bancile cu capital austriac: „Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă”. Iar după Consiliul European, fostul primar al Sibiului ne-a livrat încă o nestemată destinată posterității. Întrebat de un jurnalist dacă a discutat direct cu cancelarul austriac despre afirmațiile conform cărora țara noastră ar fi ruta principală de tranzit a emigranților, cunoscătorul formulei ariei cercului a spus: „Nu așa se rezolvă problemele și n-o să iasă niciun lider să spună: gata, am rezolvat problema, mâine. Nici eu nu v-am spus-o, chit că în țară poate au fost așteptări foarte mari. [...] Eu vin cu informații, vin cu opinii pe care mi le-am format și concluzia mea este am făcut un pas clar înainte în direcția bună.” Practic, înțelegem că rezultatul privind Schengen este, de fapt, un succes.

Vineri, în absența vreunei viziuni diplomatice și în contextul eșecului Schengen, Ministerul de Externe ne-a anunțat solemn: „Bogdan Aurescu a primit ieri, din partea secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, o scrisoare [...] în care îi mulțumește în mod deosebit ministrului Aurescu pentru primirea călduroasă și discuțiile excelente”. E un proverb românesc legat de lauda de sine, care îmi amintește și de o telegramă trimisă de Salvador Dali lui Nicolae Ceaușescu în 1974, în care îl felicita pentru „actul istoric de instituire a sceptrului prezidențial”. Și tot azi, un deținut taliban ce urma să fie expulzat din România, fiind considerat pericol pentru siguranța națională, a fost prins după dispariția din Centrul de Refugiați din Horia, județul Arad, dovedind încă o dată competența milițienilor din subordinea lui Dorel de la Interne. Deloc paradoxal, tot la Arad a fost și execuția în stil mafiot, cu bombă sub mașină, de acum un an și jumătate, nesoluționat niciodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.