Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA – unde prostia și hoția alimentează neofascismul

Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam George Simion Virgil Popescu Simion Popescu

Duminica nu a debutat cu știri relevante, înafara citării în presă a declarațiilor lui Călin Georgescu: "Vladimir Putin este un om care-și iubește țara.  E o persoană care, din punctul meu de vedere, cunoaște foarte bine unghiurile diplomatice, le stăpânește și este înconjurat de foarte buni profesioniști". E o bună ocazie să analizăm personajul mesianic, propus, ales sau nepropus și neales președinte de onoare a AUR. Dincolo de ridicolul provocat de fanul declarat al Căpitanului Zelea Codreanu, cel care a deschis seria asasinatelor politice prin uciderea Prefectului Poliției Iași, Constantin Manciu, pe scările Judecătoriei de Ocol Urban 1, și al lui Ion Antonescu, contributor decisiv al Holocaustului din România, după închinarea țării în fața Reich-ului, trebuie spus și că omul concurează cu succes pe Klaus Iohannis. Suma de platitudini, truisme și prostii l-ar face invidios pe întâiul schior al țării, însă legat de Călin Georgescu putem identifica un model deja consacrat, deși de altă factură ideologică. Funcționar ONU, acesta beneficiază în rândul naivilor de acea  falsă aură a competenței, pe care ne-o „vindeau” și "tehnocrații" USR. Dacă a venit cu avionul din alte zări, musai ar fi valoros. Istoria recentă ne-a dovedit contrariul.

Luni săptămâna de lucru începe cu un nou moment de umor involuntar produs de Florin Vasile Cîțu, care acuză tineretul PSD cu privire la o campanie online critică la adresa sa. Era mai simplu să apeleze la secretarul general al partidului, Dan Vâlceanu, fostă căpetenie a tinerimii social-democrate înaintea transferului la #newPNL, pentru dezamorsarea problemei. Totuși, a devenit evident că subminarea disperată a coaliției devine principalul scop al lui "Superman", aflat în „comă politică și electorală” dacă ne gândim la scorul cu o cifră al încrederii publice de care se bucură. Surse politice au citat din urmașul Brătienilor, care ar fi spus: "parcă suntem anexa PSD". E surprinzator să constate abia acum această evidență, inevitabilă după cei doi ani dezastruoși de guvernare la care a participat. Comedia a continuat și la USR, unde se turnează adesea episoade din „Cascadorii râsului”. Majoritatea „barnistă” (de la Barna, nu de la Fred și Barney) din Biroul național de conducere a respins programul "pensionarului special" Dacian Cioloș, iar acesta a demisionat. Personajul construit artificial a părăsit așadar fotoliul, la doar câteva luni după ce a dobândit, pentru prima dată în viață, o funcție prin vot. Menținând ritmul, în curând nu doar conflictele din USR vor semăna cu cele din PMP, ci și scorurile celor două formațiuni. Partidul trotinetelor și al lanternelor de telefon intră pe mâna "drulăului" Drulă, consacrat nu doar de „ascendența” cu iz securistic, similară cu a colegilor săi, ci și de aplaudarea intervențiilor cu ranga de la metrou și de folosirea tehnicii audio la înregistrarea foștilor parteneri de coaliție în propriul birou. În fine, circul continuă prin „confruntarea” din plen, în care agitatorul provocator George Simion nu este ignorat, din păcate, de ministrul Virgil Popescu în timpul discursului acestuia, motiv pentru care se petrece incidentul știut de toată lumea.

Marți, din păcate, toată „lumea bună” sare să atace cu pietre conduita pe drept criticabilă și inacceptabilă a lui Simion. Problema este cretinismul evident contraproductiv al abordării. Cu un lexic sumar și propoziii simple. Simion vorbește „poporului” pe limba lui, face turnee prin țară, ascultă problemele oamenilor. Nu că ar avea vreo soluție sau ar putea propune variante instituționale fezabile de rezolvare. Însă un număr important de români, ignorați, sfidați, sacrificați și batjocoriți în ultimii 2 ani de guvernele „patronate moral” de Klaus Iohannis se simte reprezentat de trompeta AURistă. Ostilitatea lor e agravată de criza energetică și de cea economică, de inflație și scăderea nivelului de trai, majoritatea rezonând cu reacțiile huliganice care le „răzbună” neputința. Prin comparație, păstrând proporțiile de nivel cultural, și Corneliu Vadim Tudor și PRM au explodat electoral după  guvernarea CDR dintre `96 și 2000. În fine, în planul care contează cu adevărat, acela internațional, țara noastră rămâne suspendată și ignorată: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedinţii Poloniei şi Franţei, Andrzej Duda, respectiv Emmanuel Macron, au discutat situația ucraineană marţi seară la Berlin, fără a considera necesară invitarea „viitorului secretar general al NATO”, celebrul tenisman și jucător de golf ales cu 66% în 2019 în funcția de președinte al României.

Miercuri a continuat circul parlamentar pe marginea modificării regulamentului, în sensul inăspririi ordinii interioare. Dincolo de transmisiunile „live” gâfâite ale Dianei Șoșoacă, posibil din cauză că mergea pe jos, pare că tot procesul de diabolizare a instituției este ajutat și din interior. Transformarea Parlamentului în inamicul public a început odată cu populismul băsist în 2004, având rădăcini vechi și adânci în mentalul colectiv. Din păcate, nici conduita unora dintre aleși nu a descurajat scăderea încrederii oamenilor în forul suprem al suveranității, unde reprezentanții societății trebuie NU să dea legi, cum inept afirmă unii, ci SĂ DEZBATĂ pentru a negocia CE LEGI să dea, conform intereselor celor reprezentați. Amuzamentul a continuat cu declarațiile lui „Dorel de la Interne”. Acesta rezistă nenorocirilor provocate de unii din subordonații săi (acuzațiile de mușamalizare a uciderii fetiței pe trecerea de pietoni), rezistă și propriei neputințe de a livra, după aproape un an, soluții privind execuția mafiotă cu bombă de la Arad. E drept că somnoroasa caricatură de pe bancheta din spate a mașinii cu accidentul (pe vremea când era doar la Transporturi ministru, nu și la Economie, Interne, Dezvoltare sau Justiție) nu îi poate lua de guler pe toți cocalarii analfabeți și pensați din subordine. În primul rând, din solidaritate. Dar să vii să constați existența a zeci de comunități precum cea din Bolintin nu e doar de natura evidenței, ci e jignitor pentru orice om al cărui IQ este mai mare decât al șefului milițienilor. Adică format din 2 cifre. În fine, suporterul AUR și rivalul Preafericitului Patriarh Daniel, ÎPS Teodosie aduce elogii  lui Vladimir Putin: „nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim.” Teologic, am putea să îi răspundem ierarhului: „Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. După roadele lor îi veţi cunoaşte” (Matei 7:15, 16). Cred că vedem cu toții roadele președintelui rus. Politic însă, e de regretat apetența lui Teodosie de a-și face campanie electorală în interiorul BOR prin destabilizarea permanentă a imaginii acesteia, prin semănarea de zâzanie și tulburarea păcii. Dar principala știre a zilei de miercuri ar fi trebuit să fie dezvăluirile privind anchetele penale de la Administrația Națională a Apelor române, privind fapte săvârșite odată cu instalarea "guvernului meu". Lăsând deoparte numirile politice într-un sistem strategic, de care depind viețile oamenilor și agoniseala acestora, problema cea mai mare este că o sumă de idioți fără școală, dar cu carnet de partid „liberal”, au fost numiți, în locul vechilor profesioniști, să gestioneze sistemul anti-inundatii. România normală, educată și a lucrului bine făcut, nu?

Joi, Biserica Ortodoxă Română a revenit cu încă o poziționare fermă și necesară: „Creștinismul sănătos nu se exprimă obraznic, agresiv și agramat […] Ne dezicem ferm de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale”. Referirea este evidentă și vine să întărească ideea pericolului neofascist, reprezentat azi de partidul AUR, aflat pe val, iar până mai ieri de USR, căzut astăzi în sondaje. Iar explicația fenomenului e profundă: în pofida istoricei rivalități dintre mareșal și legionari, sfârșită prost pentru aceștia din urmă, după Rebeliunea din ianuarie 1941, figuri precum Antonescu și Codreanu sunt mitologizate public, la grămadă. Iar asta e o problemă cu izvoare în anii`90, când elita intelectuală de dreapta s-a „adăpat” de la aberațiile ideologice interbelice sau de la voci cel mult comice precum cea a admiratorului declarat al lui Ceaușescu, Petre Țuțea. Iar discursul revanșard și anti-democratic are toate motivele să aibă succes într-un „stat eșuat”, aflat parcă în război cu propriii cetățeni. De pildă, tot joi a „explodat” scandalul plății de 400 de milioane de euro către frații Micula, apropiați de PNL, urmare a deciziei premierului Orban și a ministrului de Finanțe Florin Cîțu în 2019, din Fondul de rezervă al Guvernului. Deși decizia internațională de arbitraj nu era definitivă, cei doi s-au grăbit să bage mâna în vistierie pentru a satisface, din bani publici, pretențiile oamenilor de afaceri. Problema a apărut când decizia finală a infirmat-o pe anterioara, Statul trebuind acum, fără succes la orizont, să recupereze uriașa sumă. Mai e de mirare că discursul lui George Simion are atâta succes, când favoriții președintelui Iohannis au reușit o asemenea performanță cu iz penal?

Vineri a fost mediatizat raportul BNR privind inflația, cele 2 cifre prognozate ale acesteia devenind regula într-o Românie asasinată economic de liberalizarea pieței de energie, propovăduite intens de fostul premier și ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Dincolo de problemele mari ale beneficiarilor casnici, adevărata lovitură va fi pentru economie. Deja marii consumatori au suspendat sau redus substanțial activitatea (Azomureș cu 16% din gazul utilizat la noi, ALRO Slatina cu 8% din curentul folosit în România). După ei, în acest ritm, urmează industria lemnului, a maselor plastice, dar mai cu seamă cea alimentară, toate acestea devenind inevitabil necompetitive la extern și generatoare de inflație la intern. Rezultatul se va traduce în fragilizarea bugetului, prin scăderea contribuțiilor pe profit și muncă, dar creșterea obligațiilor sociale, din cauza șomajului. Singura miză a PSD pentru a mai rămâne la guvernare este rezolvarea acestei situații ce riscă să distrugă IMMurile, majoritatea cu capital românesc. Altminteri, dezastrul provocat de actualii aliați va fi decontat și de liderii din Kiseleff, contribuind tot la creșterea AUR. Din păcate, și de această dată, nefolositorul leneș de la Cotroceni nu dă semne de interes față de serioasa amenințare la adresa siguranței naționale pe care o constituie situațiile energetică și economică. Același personaj l-a primit pe Secretarul general al NATO în vizită la baza Mihail Kogălniceanu. Amintind nu doar prin vestimentație de fostul șef al Internelor, Vela, cel care, în urmă cu doi ani, silabisea cu eforturi supraomenești câteva rânduri din ordonanțele militare, „noaptea ca hoții”, Klaus Iohannis a declarat: „Am prezentat viziunea și prioritățile României”. Cu eterna nedumerire în priviri, spectacolul continuă: „România a fost și este foarte implicată diplomatic în luarea deciziilor la nivel internațional și european”. Cum ignoră domnia sa importanța diftongilor și triftongilor, la fel a fost și este ignorat de comunitatea internațională occidentală, nefiind invitat la niciuna dintre discuțiile majore din ultimele două săptămâni (videoconferința inițiată de președintele SUA și cina amintită de la Berlin). Această combinație de solemnă inadecvare și țanțoșă neputință ar fi de râs, dacă nu ar fi tragică. Și parcă anticipând această analiză, Administrația Prezidențială ne-a comunicat mai devreme, cu doar câteva ore înainte de început, că întâiul proprietar al Sibiului va participa, în fine la o videoconferință în seara de vineri. Cum este evident că lucrurile astea se anunță din timp, pare că invitația i-a fost adresată în ultima clipă, poate și pentru a mai reduce rușinea. Dureros... Săptămâna de lucru se încheie cu încă o știre despre „siguranță și încredere”: 60 de polițiști din Cluj sunt cercetați pentru fraudă cu vouchere de vacanță. Există mulți oameni dedicați și devotați în acest sistem, care suferă din pricina relelor provocate de colegi slab pregătiți, lipsiți de vocație și onoare. Cauzele stau în patronajul ministerial catastrofal al ultimilor doi ani (cel puțin), de nepotismele avansărilor, de numirile politice ale comandanților cu împuternicire și degradarea educației cadrelor.

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, la conducerea căreia a revenit în urmă cu 2 săptămâni un reprezentant PSD, nu mai stă ca un ghiocel în fața rețelelor internaționale de super sau hipermarketuri, așa cum faceau "liberalii" până mai ieri. Aplică legea, dau amenzi sau chiar suspendă activitatea. E un început bun. Iar el poartă numele de „stat de drept”, nicidecum de „suveranism”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.