Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

90% din arsenalul mondial de arme chimice, distrus

danger, pericol, toxic

Circa 90% din stocurile mondiale declarate de arme chimice au fost distruse, a anunţat joi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC, cu sediul la Haga), precizând că este vorba despre 63.000 de tone, provenite în cea mai mare din Rusia şi SUA, dar şi 1.300 de tone confiscate în Siria, transmite AFP.

'Este o etapă majoră care demonstrează că ne aflăm pe calea cea bună: eliberarea lumii de armele chimice', a subliniat directorul general al organizaţiei, diplomatul turc Ahmet Üzümcü, într-un comunicat.

Rezervele de arme chimice cuprindeau mai ales iperită şi precursorii chimici pentru gazul sarin, un neurotoxic letal chiar şi în doze foarte mici.

'Procesele de eliminare a stocurilor ruseşti şi americane provenite din timpul Războiului Rece sunt pe drumul cel bun şi se vor încheia înainte de sfârşitul anilor 2020, respectiv 2023', a subliniat OIAC.

Acesta supervizează punerea în aplicare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnată la 13 ianuarie 1993 la Paris şi intrată în vigoare la 29 aprilie 1997, al cărei obiectiv este interzicerea totală a armelor chimice şi distrugerea arsenalelor existente.

Până în prezent, şase state nu s-au alăturat Convenţiei: Egiptul, Coreea de Nord, Israelul, Sudanul de Sud, Angola şi Myanmar, în ultimele două nefiind încă ratificată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.