Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai puternic laser din lume, construit pentru platforma de la Măgurele, lansat astăzi

Nicolae Zamfir laser Magurele

Cel mai puternic laser din lume, construit pentru platforma științifică de la Măgurele, este inaugurat luni, 30 noiembrie, la Paris. Laserul a fost construit de compania franceză Thales și va fi adus în țară cel mai probabil în luna martie a anului viitor.

Într-un interviu acordat Hotnews, Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele (IFIN-HH) și directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) România, a declarat că acesta este singurul laser de 10 petawati din lume, valoare a fiind de 60 de milioane de euro.

„Este primul laser de 10 petawați din lume, este inaugurat astăzi și va fi adus în țară când este gata construcția, adică probabil în martie 2016. Lansarea de astazi de la Paris este organizată de ELI-NP împreună cu Thales”, a precizat Zamfir.

Acesta a adăugat că, în ceea ce privește construcția clădirii de la Măgurele care va adăposti echipamentele, „s-au terminat clădirile clasice, birourile, camerele de oaspeți, s-au terminat geotermalele, însă la clădirile speciale finisajele interioare încă nu sunt gata. Mai este în lucru și drumul de acces”.

Sursa foto: Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.