Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A capitulat mareșalul Khalifa Haftar: războiul din Libia, aproape de final

ABC News
Khalifa Haftar

Unul dintre principalii protagonişti ai conflictului din Libia, Khalifa Haftar, a susţinut luni o încetare a focului în conflictul cu forţele guvernamentale, după discuţiile de sâmbătă de la Cairo cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, informează AFP.

O "iniţiativă Cairo" solicită "respectarea eforturilor internaţionale şi propune o încetare a focului începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), luni 8 iunie 2020", a declarat Sissi în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa mareşalului Haftar. Acesta din urmă a acceptat această iniţiativă, în contextul în care forţele sale au suferit o serie de înfrângeri în luptă.

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

În ultimele luni, conflictul a cunoscut implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

Citește și: Lovitură de teatru în PSD: Frans Timmermans se va implica în campaniile electorale ale partidului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.