Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A cerut mită, fapta s-a prescris, iar acum va împărți din nou dreptatea - Judecătorii din dosarul retrocedărilor de păduri vor primi și salariile din urmă

Radu Pop
lsj.com.au
justitie

Judecătorii Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam) au revenit în profesie la aproape 9 ani de la suspendarea intervenită ca urmare a trimiterii în judecată pentru fapte de corupție. Deși în prima instanță cei doi magistrați au fost condamnați, la ÎCCJ s-a constatat că, deși vinovăția era clară, faptele s-au prescris. Cei doi vor încasa și salariile din anii de suspendare, în total aproape 2 milioane de euro.

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat zilele trecute motivarea hotărârii definitive în dosarul retrocedărilor de păduri din județul Bacău.  Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu au fost acuzați de anchetatori de constituirea unui grup infracțional, având ca scop obținerea de venituri prin cumpărarea de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul viza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, în scopul obținerii ilegale a unor sume semnificative de bani. La final, instanța a dispus încetarea procesului penal pe motiv de prescripție.

Condamnări la fond, însă timpul nu iartă nici dosarele penale

Procesul a început în 2015 și a culminat cu un verdict în 2018, în urma căruia Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru luare de mită. Concret, acesta a acceptat 10.000 de euro din cei 50.000 de euro promiși de fostul deputat Ioan Adam pentru a da o hotărâre favorabilă lui Paltin Gheorghe Sturdza. Această tranzacție ilicită a avut loc în cadrul biroului judecătorului.

Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), cealaltă judecătoare implicată în acest caz și fosta soție a deputatului Ioan Adam, care a fost magistrat la Tribunalul Brașov, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Ea s-a confruntat cu acuzații de favorizarea unui grup infracțional organizat afiliat soțului ei. În plus, ea a fost acuzată de complicitate la solicitare de influență prin intervenția pe lângă Viorel Hrebenciuc, care l-a contactat apoi pe directorul general al Romsilva pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorului Lorand Andras Ordog.

Ambii judecători fuseseră suspendați din funcție în ianuarie 2015 de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În urma unui proces de opt ani amânat în repetate rânduri la instanța supremă, trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au stabilit, la 13 noiembrie 2023, că majoritatea evenimentelor legate de dosarul retrocedărilor, inclusiv cele în care au fost implicați judecătorii Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), sunt acum prescrise.

Repuși în funcție

Pe data  de 16 noiembrie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nu a putut decât să ia act de încetarea motivelor de suspendare și să-i repună în funcție pe cei doi judecători, conform prevederilor legale în vigoare.

„Constată încetarea suspendării din funcția de judecător a doamnei BULARCA ANCA-ROXANA, începând cu data rămânerii definitive a deciziei penale nr. 338/A/13.11.2023, respectiv 13.11.2023 și dispune repunerea în situația anterioară a acesteia, prin recunoașterea vechimii în muncă și în magistratură în perioada 26.01.2015-prezent. (unanimitate)

Constată încetarea suspendării din funcția de judecător a domnului ORDOG LORAND-ANDRAS, începând cu data rămânerii definitive a deciziei penale nr. 338/A/13.11.2023, respectiv 13.11.2023 și dispune repunerea în situația anterioară a acestuia, prin recunoașterea vechimii în muncă și în magistratură în perioada 22.12.2014-prezent, urmând să sesizeze ministrul justiției în vederea alocării unui post din fondul de rezervă pentru a fi ocupat de domnul judecător ORDOG LORAND-ANDRAS la Tribunalul Covasna, în condițiile art. 147 alin. (3) din legea nr. 304/2022, începând cu data constatării încetării suspendării din funcție. (unanimitate)”, se arată în minuta publicată de CSM.

În consecință, statul este obligat să le ramburseze salariile pe durata care se întinde din 2015 până în 2023, cu dobânzi, sumă care ar putea ajunge până la 2 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.