Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A doua emisiune de titluri de stat Fidelis a intrat la tranzacționare la bursă

Ministerul Finanțelor Publice a atras 1,3 miliarde lei și, respectiv, 289 milioane euro, (valori însumând 2,7 miliarde lei – 555 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București, relatează mediafax.

Valoarea rundelor de finanțare derulate în acest an la BVB de către Ministerul Finanțelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei – aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro).

În cadrul celei de-a doua oferte, respectiv în perioada 9 - 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadența în 2021 și de 4% în cazul celor cu scadența în 2023.

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, luni, 7 decembrie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populație, care l-a depășit chiar pe cel din vară, dovedește că revenirea cu astfel de instrumente pe piața de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populație, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanțelor Publice și, implicit, în statul român”, a declarat Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice.

„Succesul acestor două IPO-uri pentru titlurile de stat Fidelis și al rundelor de finanțare derulate de companiile private în acest an se poate traduce în peste un miliard de euro, bani pe care investitorii i-au pus în mișcare prin intermediul pieței de capital. Aceasta demonstrează din nou că piața de capital a fost, este și va fi un canal inepuizabil și eficient pentru finanțarea companiilor, dar și a statului, pentru că vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum și fonduri de investiții, cu active de aproape 42 miliarde lei, și fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei”, a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.

„Succesul celor două oferte de titluri de stat este impresionant pentru că este vorba de bani atrași doar de la persoane fizice. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiți de cetățeni. Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la aproape 250 miliarde lei. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le oferă o paletă diversificată de astfel de plasamente. Deja vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile chiar și în perioade de incertitudine”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție) și Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Titlurile de stat pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.