Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost ales primul președinte ecologist din Uniunea Europeană

Raimonds Vejonis

Ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, membru al partidului ecologist, a fost ales miercuri preşedinte al ţării, cu voturile a 55 din cei 100 de membri ai parlamentului de la Riga, relatează AFP. 

Raimonds Vejonis, în vârstă de 48 de ani, care poate revendica titlul de primul şef de stat ecologist din Uniunea Europeană, a declarat că 'va face tot posibilul pentru a continua să amelioreze securitatea Letoniei şi bunăstarea ţării în întregul ei'. 

În calitate de ministru al apărării, el a avut poziţii foarte ferme faţă de Rusia, ale cărei ambiţii au provocat îngrijorare în întreaga regiune. El îi urmează în funcţie lui Andris Berzins, ales în 2011 şi care nu a mai candidat pentru un nou mandat. 

Noul preşedinte, care a fost biolog înainte de a intra în politică, s-a născut în Rusia în apropiere de Pskov, unde tatăl său activa în armata sovietică. 

Vejonis a fost numit în 2002 ministru al mediului, păstrând acest portofoliu în mai multe guverne ale coaliţiei, până în 2011. El a intrat în parlament în 2006 pe lista alianţei populiste a Verzilor şi Ţăranilor, care cuprinde partidul ecologist al cărui membru este. 

Numit ministru al apărării în ianuarie 2014, el a dat dovadă de foarte multă fermitate faţă de Rusia în contextul conflictului ucrainean. 

Preşedintele Letoniei este comandant al forţelor armate, îl nominalizează pe prim-ministru şi exercită oficiul de promulgare a legilor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.