Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost depistată prima cometă virgină

neowise cometa

2I/Borisov, un obiect cosmic identificat în 2019, este prima cometă "virgină" detectată de oamenii de ştiinţă, întrucât a traversat Sistemul Solar provenind din alt sistem stelar, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP.

Pe 30 august 2019, un astronom amator, Ghenadi Borisov, a reperat acel corp cosmic atipic pe cerul Peninsulei Crimeea. Oamenii de ştiinţă au dedus din traiectoria cometei că aceasta nu putea să provină din interiorul Sistemului Solar, scrie agerpres.ro.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

Un alt obiect cosmic interstelar, 1I/Oumuamua', traversase deja Sistemul Solar în 2017, însă el a fost inclus în categoria asteroizilor - corpuri cereşti constituite din roci.

Cometele, compuse dintr-un nucleu de gheaţă, materiale organice şi roci, evaporă gaze atunci când se apropie de căldura emanată de Soare, creând în urma lor o lungă coadă de praf cosmic. Ele provin de obicei din acele rezervoare de mici corpuri cereşti situate la periferia Sistemului Solar, unde temperaturile sunt extrem de scăzute: Centura Kuiper şi, dincolo de ea, Norul Oort.

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’

2I/Borisov, care provine din alt sistem stelar decât al nostru, este deci unică din acest punct de vedere. Un studiu publicat în Nature Communications conţine mai multe informaţii despre istoria acestei comete.

Folosind VLT (Very Large Telescope) din cadrul Observatorului European Austral (ESO) din Chile, cercetătorii dintr-o echipă internaţională au folosit polarizarea, o tehnică ce permite deducerea, prin intermediul luminii reflectate, a caracteristicilor mineralogice ale acestui obiect cosmic, inclusiv a faptului că nucleul său avea o rază mai mică de un kilometru.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

Spre deosebire de cometele "locale", coada cometei 2I/Borisov prezintă "o polarizare foarte omogenă", a explicat Philippe Bendjoya, cercetător la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa şi coautor al studiului.

"Acest lucru înseamnă că Borisov nu a trecut niciodată în jurul vreunei stele: apropiindu-se de Soare, a fost pentru prima dată în viaţa ei când a suferit o pierdere de gaze - ca şi cum şi-ar fi pierdut virginitatea", a precizat acelaşi cercetător în astronomie, care lucrează la Observatorul Cote d'Azur.

Citește și: Aurelian Pavelescu: ‘Trăim azi o nouă cruciadă a copiilor, aici, în România, sub ochii noștri: revolta împotriva regimului Iohannis’

2I/Borisov este deci cometa "cea mai primitivă" cunoscută până în prezent, afirmă autorii studiului. O singură altă cometă cunoscută, originară însă din Sistemul Solar, îi seamănă: celebra Hale-Bopp, văzută de locuitorii de pe Terra în 1995. Specialiştii cred că Hale-Bopp s-a apropiat o singură dată de Soare şi a fost foarte puţin alterată de radiaţiile şi vânturile solare.

Hale-Bopp, care va trece din nou pe lângă Terra peste 2.500 de ani, poartă astfel semnătura aproape intactă a formării sale, la naşterea Sistemului Solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Mă bucur că a crescut semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Tuturor le recomand să se vaccineze’

Este probabil ca 2I/Borisov "să se fi format în aceleaşi condiţii", afirmă Bin Yang, astronom la ESO.

Însă unde s-a născut ea? Întrebarea rămâne deocamdată în suspans şi "nu vom şti acest lucru niciodată, pentru că ea nu mai poate fi observată", a declarat, cu regret, Philippe Bendjoya.

Cometa 2I/Borisov, care se află în prezent în apropiere de Saturn, urmează să părăsească Sistemul Solar, în care nu va mai reveni.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.