Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost descoperită 'amprenta chimică': Cheia ce menține vie dragostea și dorința pentru un partener

amazonaws.com
creier-fericire

A fost descoperită 'amprenta chimică': Cheia ce menține vie dragostea și dorința pentru un partener

Oamenii de știință au descoperit că dopamina este cheia care menține vie dragostea și dorința pentru un partener. Este vorba despre același hormon ce stă în spatele poftei de dulciuri, nicotină sau cocaină, care „inundă” creierul atunci când suntem cu jumătatea noastră, anunță Mediafax.

Descoperirea provine dintr-un studiu condus de Universitatea americană Colorado din Boulder și publicat în jurnalul Current Biology, care a analizat șoarecii de câmpie, o mică rozătoare care formează legături monogame precum oamenii.

Rezultatele indică faptul că același mecanism permite, de asemenea, ca o inimă frântă să fie "vindecată ": este un fel de resetare a creierului, care resetează nivelul de dopamină legat de partenerul anterior, permițând astfel formarea de noi legături.

Cercetătorii conduși de Anne Pierce au observat ce se întâmplă în creierul rozătoarelor

Cercetătorii conduși de Anne Pierce au observat ce se întâmplă în creierul rozătoarelor, folosind senzori minusculi cu fibră optică care monitorizează activitatea regiunii creierului care „se aprinde” la oameni atunci când își țin de mână partenerii. Atât atunci când au depășit obstacolele pentru a fi împreună, cât și atunci când s-au mirosit reciproc, creierul rozătoarelor a fost „inundat” de dopamină, în timp ce atunci când nu era vorba de partenerul lor, ci de un șoarece de câmp la întâmplare, nivelul hormonului era semnificativ mai scăzut.

Într-un alt experiment, perechile de șoareci au fost ținute separat timp de patru săptămâni, o eternitate în viața lor. Când au fost reunite, animalele s-au recunoscut reciproc, dar explozia caracteristică de dopamină aproape dispăruse: în esență, amprenta chimică a dorinței a dispărut.

Ar putea fi o veste bună pentru oamenii care au suferit o despărțire dureroasă, sugerând că creierul are un mecanism înnăscut pentru a ne proteja de dragostea neîmpărtășită. Autorii studiului consideră că aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru persoanele care au dificultăți în a forma relații sau pentru cei care se luptă să depășească o pierdere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.