Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost doar o glumă sau Javier Milei chiar poate câștiga președinția Argentinei? - Analiză

newsclick.in
javier milei

Candidatul argentinian de extremă dreapta, Javier Milei, a șocat țara duminică, când a obținut cea mai mare parte a voturilor în alegerile primare deschise. Acum, marea întrebare este dacă poate repeta șmecheria la alegerile generale din octombrie, atunci când contează? Primele alegeri primare, în cadrul cărora toți candidații concurează între ei, reprezintă un bun indicator al modului în care vor decurge alegerile generale. Milei a obținut 30% din voturi, devansând cu puțin principalul bloc conservator, cu 28%, și peroniștii de centru-stânga aflați la guvernare, cu 27%, scrie Reuters.

Economistul înflăcărat, ale cărui mitinguri de campanie turbulente atrag comparații cu fostul lider american Donald Trump, ar putea da peste cap status quo-ul politic din Argentina. El a promis să închidă banca centrală, să dolarizeze economia și să reducă drastic cheltuielile statului.

Cu toate acestea, Milei se confruntă cu o provocare mai mare pentru a câștiga alegerile generale din 22 octombrie, sau probabil un al doilea tur de scrutin în noiembrie, în condițiile în care unii alegători au votat duminică în semn de protest și o prezență la vot record, care a afectat partidele mai tradiționale. Aceste tendințe s-ar putea schimba în următoarele două luni.

Ministrul economiei, Sergio Massa, candidatul coaliției peroniste aflate la guvernare, a declarat că votul primar a fost doar "prima jumătate" a competiției electorale, folosind o analogie cu fotbalul în țara marilor Lionel Messi și Diego Maradona. "Avem a doua repriză, prelungiri și apoi penalty-uri. Și vom lupta până în ultimul minut", a declarat el după vot, în urma căruia coaliția sa, principala forță politică a țării timp de decenii, a înregistrat cel mai slab rezultat al alegerilor primare.

Analiștii au declarat că mai mulți oameni ar putea ieși la vot în octombrie, după ce la alegerile primare s-a înregistrat o prezență de 69,5%. Există în medie o creștere de 4 puncte procentuale a numărului de alegători între alegerile primare și cele generale, a precizat J.P. Morgan într-o notă.

Acest lucru sugerează "o creștere mai mare pentru partidele tradiționale în alegerile generale în comparație cu Milei, pe care îl vedem mai aproape de plafonul său în ceea ce privește intenția de vot

'MILEI PREȘEDINTE!'

Această potențială provocare nu a făcut prea mult pentru a calma spiritele în tabăra lui Milei, încântat că a depășit cu mult estimările sondajelor de vot de aproximativ o cincime din voturi în alegerile primare."Putem să simțim asta!Milei președinte!", au scandat fanii săi în momentul în care au fost anunțate rezultatele alegerilor. Coaliția conservatoare "Împreună pentru schimbare" s-a angajat să se unească în spatele candidatei sale alese, Patricia Bullrich, un fost ministru al securității cu o linie dură, deși aceasta a declarat că votul a arătat că oamenii își doresc ceva nou.

"Aceasta este o societate care cere o schimbare profundă, până la rădăcini", a declarat ea, promițând securitate, taxe rezonabile și încheierea anilor de incertitudine și birocrație guvernamentală. Julio Cobos, un deputat din partea organizației Împreună pentru schimbare, a fost de acord că alegătorii s-au exprimat în sondaje și au cerut schimbări profunde, însă cursa este încă foarte deschisă."Provocarea este reprezentată de alegerile finale din octombrie", a declarat el, adăugând că coaliția are suficient spațiu pentru a-și spori performanța dacă rămâne unită."Sperăm să creștem și să câștigăm la următoarele alegeri. Este important ca liderii să se prezinte împreună, să unifice propunerile, discursurile și să se prezinte ca o echipă bună", a spus el.

Dincolo de orice îndoială este faptul că această cursă, văzută anterior ca fiind între cele două partide principale, cu Milei, un cal întunecat care ar putea să prindă un loc trei notabil, este acum o adevărată luptă în trei direcții. Fiecare dintre candidații de top ar putea ajunge în turul doi.

"Cursa electorală este acum împărțită în trei, ceea ce nu era înainte", a declarat Alejandro Corbacho, director al programului de științe politice de la universitatea argentiniană UCEMA."Este clar că există multă furie. Oamenii sunt foarte supărați pe clasa politică".

Jared Lou, manager de portofoliu la William Blair Investment Management, a declarat că Milei s-a impus ca "favorit", dar că există multă incertitudine.

"Un factor care l-ar putea ajuta pe Milei în alegerile prezidențiale este faptul că este un outsider și că alegătorii sunt frustrați". Lou spune că opiniile sale privind promovarea posesiei de arme de foc, politicile împotriva avortului și dolarizarea economiei - lucru la care se opun majoritatea argentinienilor - ar putea, în cele din urmă, să-i descurajeze pe unii alegători.

O paritate dolar-peso introdusă în anii 1990 a adus beneficii pe termen scurt, dar s-a încheiat cu o devalorizare urâtă. "Multe dintre politicile pentru care a făcut campanie sunt considerate destul de radicale de către electorat", adaugă Jared Lou.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.