Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost finalizată renovarea mormântului lui Tutankamon: Lucrările la piramida 'regelui-copil' au durat un deceniu

piramidele

Renovarea mormântului faraonului egiptean Tutankamon, vechi de peste 3.000 de ani, a fost finalizată, după lucrări de restaurare care au durat un deceniu, informează site-ul livescience.com, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

Proiectul, realizat de Getty Conservation Institute (GCI) din Los Angeles şi Ministerul pentru Antichităţi din Egipt, a inclus stabilizarea picturilor murale care decorau mormântul de trei milenii, dar şi adăugarea unor elemente noi, precum amplasarea unor bariere şi a unui nou sistem de ventilare, care va contribui în viitor la reducerea gradului de degradare a sitului.

"Conservarea şi prezervarea sunt importante pentru viitor şi pentru ca acest patrimoniu şi această mare civilizaţie să trăiască pentru totdeauna", a declarat Zahi Hawass, expert în egiptologie şi fost ministru pentru Antichităţi.

Tutankamon s-a născut în perioada Noului Regat al Egiptului, în jurul anului 1341 î.e.n. Supranumit uneori "regele-copil", şi-a început domnia la vârsta de nouă ani şi a avut parte de o moarte subită, în jurul vârstei de 19 ani.

Mormântul său a devenit faimos pe plan mondial în 1922, când arheologul britanic Howard Carter a descoperit situl, rămas neprofanat şi în condiţii de conservare impecabile. Deşi multe alte morminte regale din Valea Regilor din Egipt fuseseră jefuite în Antichitate, camera mortuară a lui Tutankamon a fost descoperită intactă, datorită nămolului şi rocilor care blocau intrarea.

Arheologii din echipa condusă de Howard Carter au petrecut 10 ani cercetând numeroasele artefacte din acel mormânt antic. După finalizarea cercetărilor, situl a devenit o atracţie turistică majoră.

Însă vizitatorii aduceau cu ei particule de praf şi provocau modificări ale umidităţii şi concentraţiilor de dioxid de carbon, care ameninţau fragilul ecosistem aflat în interiorul camerei mortuare.

Restaurarea a inclus şi o analiză a unor misterioase pete maronii, de care specialiştii se temeau, considerând că ar fi putut fi ciuperci care creşteau în picturile murale ale mormântului.

Experţii în conservare au confirmat că acele pete erau colonii de microbi, însă aceştia erau morţi de multă vreme şi nu s-au mai răspândit din perioada în care Howard Carter a deschis mormântul, în 1922. Mai mult, coloniile crescuseră şi penetraseră deja straturile de vopsea, aşadar microbii nu pot fi îndepărtaţi din picturile murale fără a avaria aceste opere de artă.

Mormântul - deschis pentru vizitatori în timpul multor etape din procesul de conservare - conţine încă unele dintre artefactele sale originale, inclusiv mumia faraonului Tutankamon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.