Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost lansat proiectul pilot Centurion pentru testarea lanţului de comandă al Frontex

politia de frontiera
frontex, RO

Proiectul-pilot Operaţional "Centurion" privind Lanţul de Comandă Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) a fost lansat, miercuri, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră, la eveniment au participat reprezentantului Parlamentului European - Lena Dupont, vicepreşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, directorului executiv adjunct pentru returnări şi operaţiuni al Frontex - Lars Gerdes şi a inspectorului general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

De asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţi cu atribuţii directe în gestionarea proiectelor operaţionale atât din partea Agenţiei Frontex, cât şi a Poliţiei de Frontieră Române, precum şi şefi de contingente operaţionale privind Corpul Permanent.

"Scopul proiectului pilot este de a testa planificarea şi implementarea noilor modele operaţionale pe Lanţul de Comandă Frontex pentru Corpul Permanent, care are în vedere următoarele concepte: Noul Lanţ de Comandă, inclusiv managementul administrativ şi liniile ierarhice, şi cele două noi opţiuni pentru Conceptele Operaţionale pentru Corpul Permanent. În mod concret, proiectul pilot urmăreşte creşterea performanţei operaţionale de intervenţie la frontierele externe ale Uniunii Europene, prin crearea unui sistem descentralizat de comandă pentru gestionarea personalului din Corpul Permanent în cadrul operaţiunilor comune derulate sub egida Frontex, realizat prin introducerea nivelului regional", se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, începând de miercuri, un contingent alcătuit din 100 de ofiţeri ai Corpului Permanent, împreună cu poliţiştii de frontieră români, va testa lanţul de comandă al Frontex, de unde şi denumirea proiectului pilot - "Centurion" - care este inspirată din istoria militară ce vorbeşte despre eficienţă şi precizie - conceptul fiind bazat pe linii ierarhice şi echipe.

"Statele Membre de la frontiera externă a Uniunii Europene, cum ar fi România, furnizează securitate Europei. Este datoria noastră să-i sprijinim cu cel mai mare grad de profesionalism atunci când este necesar. Corpul Permanent este mai puternic structurat în echipă! Umăr la umăr cu toate Statele Membre şi Agenţia Frontex suntem mai puternici în Europa, gata de acţiune şi de a întâmpina provocările care urmează", a declarat Lars Gerdes, citat în comunicatul menţionat.

Oficialul Frontex a efectuat în această perioadă o serie de vizite de lucru la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, dar şi la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră - Garda de Coastă, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei, care au vizat implicarea activă a României atât în ceea ce priveşte activităţile organizate de Agenţie la frontierele externe ale Uniunii Europene, cât şi cu privire la constituirea corpului permanent al Agenţiei, în care România ocupă locul II ca resursă umană detaşată de statele membre.

Decizia de selectare a României ca ţară gazdă pentru testarea acestor noi concepte de lucru a fost luată având la bază considerente ce ţin de noul context geostrategic actual - războiul din Ucraina - dar şi de recunoaşterea faptului că Poliţia de Frontieră Română are capacitatea managerială şi operaţională să gestioneze în mod profesionist şi eficient supravegherea frontierelor, precizează comunicatul Poliţiei de Frontieră.

Evenimentul a presupus şi o activitate în teren la frontiera româno-ucraineană, pe raza localităţii Sighetu Marmaţiei, unde au avut loc exerciţii demonstrative privind asigurarea unei securităţi sporite la frontierele externe ale Uniunii Europene prin folosirea echipamentului logistic al Poliţiei de Frontieră Române şi al Agenţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.