Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'A fost o bătălie destul de epică'. Șeful GUR explică de ce era important ca Ucraina să recâștige controlul asupra Insulei Şerpilor

news.ro
Kirilo Budanov

Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a explicat că, pentru Ucraina, eliberarea Insulei Şerpilor a fost una dintre principalele sarcini, deoarece, fără restabilirea controlului asupra acestui teritoriu, efectuarea transporturilor din porturile de la Marea Neagră ar fi imposibilă, scrie Rador.

Potrivit RBC, Budanov a făcut o declaraţie în acest sens în cadrul unui documentar despre serviciile de informaţii militare ale Ucrainei.

Şeful GUR a subliniat că, dacă armata ucraineană nu ar fi eliberat Insula Şerpilor, rușii ar fi distrus Ucraina din punct de vedere economic. Elementul cheie al operaţiunii de eliberare a insulei, potrivit lui Kirilo Budanov, a fost scufundarea, pe 13 aprilie 2022, a navei amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucișătorul "Moskva", după ce a fost lovită de două rachete ucrainene Neptun.

În acelaşi documentar, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, viceamiralul Oleksi Neijipapa, a subliniat că scufundarea crucişătorului "Moskva" şi distrugerea mai multor nave de debarcare şi bărci ruseşti au influențat și mai mult procesul de eliberare a Insulei Şerpilor de sub ocupaţia trupelor ruse.

"Aceasta se referă la componenta maritimă. În ceea ce privește componenta aeriană, este vorba despre celebrele (drone, n.r.) Bayraktar ale aviației navale, folosite încă din primele zile de război - începând cu regiunea Herson. A fost prima dată când Ucraina le-a folosit în luptă împotriva țintelor maritime" - a explicat ofițerul.

Comandantul uneia dintre grupurile de asalt al forțelor speciale ale GUR, care apare în documentar cu indicativul "Skin", a vorbit despre rezistența invadatorilor ruşi pe Insula Şerpilor.

"Erau o mulțime de structuri inginereşti. Aveau locuri unde să se ascundă, se mișcau foarte repede, nu stăteau într-un singur loc, îşi schimbau constant pozițiile, se pregăteau pentru apărare. Vă pot spune că a fost o bătălie destul de epică" - a menţionat militarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.