Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început cartografierea habitatelor de la Marea Neagră şi a speciilor protejate

Telegram
delfini

O echipă de oameni de ştiinţă a început munca de cartografiere a distribuţiei habitatelor şi speciilor din ariile protejate ale părţii bulgare a Mării Negre. Studiul va fi desfăşurat în cadrul proiectului Natura 2000 din Regiunea Mării Negre. El implică studierea şi cartografierea distribuţiei tipurilor de habitate naturale, a habitatelor diferitelor specii şi a populaţiilor respectivelor specii, precum şi determinarea stării lor de conservare în ariile marine ale Bulgariei, a declarat miercuri Miroslav Kalugerov, şeful Directoratului Naţional pentru Protecţia Naturii din cadrul Ministerului Mediului şi al Apelor.

Principalul obiectiv al proiectului este finalizarea reţelei Natura 2000 în mediul maritim în concordanţă cu cerinţele Directivei Europene pentru conservarea habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice. Expertul a subliniat că aproximativ 35% din teritoriul Bulgariei se află sub incidenţa Natura 2000, dar doar 8% sunt arii în reţeaua din partea de mică adâncime a Mării Negre.

Kalugerov a evidenţiat că vor fi studiate şapte tipuri de habitate marine şi de coastă şi că acestea vor fi evaluate în cadrul implementării proiectului, inclusiv peşteri scufundate şi parţial scufundate, alte structuri subacvatice formate în urma activităţii gazelor naturale, estuare şi altele. El a specificat că unul dintre habitate este o rezervaţie ştiinţifică şi va fi studiat pentru a se determina dacă va fi protejat. O altă parte importantă a studiului se referă la conservarea celor două specii de cetacee din Marea Neagră, delfinul comun şi marsuinul. În cadrul studiului au fost incluse şi două specii de peşte.

În cadrul activităţilor de cercetare vor fi inventariate 17 arii protejate pentru conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sălbatice din ţară, printre care şi arii marine cuprinse între graniţe.

Costul total al proiectului este de 11.734.980 de leva, din care 9.974.733 de leva sunt asigurate de Fondul European Regional de Dezvoltare şi respectiv 1.760.247 de leva reprezintă cofinanţarea suportată de statul bulgar. Conform programului, toate activităţile trebuie încheiate până la data de 30 noiembrie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.