Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început 'Operațiunea fentarea lui Ciolacu': disperare mare în Sistem (Surse)

Inquam Photos/ Octav Ganea
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu pregătește un pachet de măsuri prin care se vor reduce 200.000 de posturi neocupate din aparatul bugetar. La prima vedere, măsura nu pare a avea un mare impact, dar oamenii din Sistem știu că este o lovitură aplicată cu precizie chirurgicală.

CONSULTAȚI AICI TOT OUG

Măsurile prin care se reduc posturile neocupate și cea prin care se vor comasa instituții cu rol similar lovesc puternic în sinecurile politice. În prezent, acele posturi neocupate sunt totuși bugetate, iar din acest motiv există un mare număr de ”speciali”, șefi mai mari sau mai mici.

În teorie, aceștia conduc echipe de zeci de oameni, dar în practică ei conduc doar câțiva oameni, pentru că restul posturilor sunt neocupate.

Citește și: Cutremur în sistemul bugetar: Lista instituțiilor de stat din România care vor fi desființate, lichidate sau comasate

Mai concret, un șef de birou care, pe hârtie, conduce un departament cu 10 angajați, în foarte multe cazuri el conduce, de fapt, un departament de doar 3-4 oameni, restul posturilor fiind neocupate. Totuși, șeful încasează sporurile aferente funcției de conducere. Dacă respectivul departament ar ajunge la numărul de posturi real, șeful n-ar mai fi șef, iar sporurile de conducere și alte avantaje ar dispărea.

Mai mult, pentru că nu toate posturile sunt ocupate, în multe instituții se ajunge cu excedent bugetar, la final de an. Cheltuielile neefectuate cu personalul se transformă în prime de performanță pentru șefi.

Tocmai aici atacă OUG-ul lui Marcel Ciolacu: sporurile de conducere și sinecurile obținute degeaba.

Operațiunea fentarea lui Ciolacu

OUG-ul lui Marcel Ciolacu, lansat deja în dezbatere publică, a generat mare agitație în teritoriu. În primării, în consiliile județene, în agenții sau direcții, cu toții își fac calcule pentru momentul în care acest OUG va intra în vigoare.

Conform surselor noastre, în teritoriu șefii de consilii județene sau primarii încearcă cumva să ”fenteze” OUG-ul lui Ciolacu. În aceste zile, aceștia încarcă foarte mult schemele de personal, iar când prevederile OUG-ului vor intra în vigoare vor tăia posturile adăugate ”din pix”.

Astfel, la București ei vor raporta că au tăiat, dar în esență situația va rămâne la fel ca și până acum. Șefii vor fi șefi, sporurile vor fi sporuri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.