Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început războiul împotriva ISIS: Hackerii vor să distrugă Statul Islamic

Atentatele comise de Statul Islamic în întreaga lume a răsculat nu doar marile puteri. Mai mulţi hackeri cunoscuţi în întreaga lume le-au declarat război celor de la ISIS.

Tot mai mulţi hackeri se implică în războiul cibernetic împotriva reţelei extremiste care dispune de o armată electronică pentru a recruta combatanţi pe reţelele de socializare şi pentru a-şi transmite propaganda.

Citeşte şi: Stenograme: ‘Presa ne omoară dacă ne oprim’ / Zgonea, sfaturi pentru Guvern

Ultimul grup de hackeri care a promis o ripostă dură împotriva SI este Anonymous, potrivit unui anunţ făcut public după atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, cel mai grav atac terorist din istoria Franţei. Cei de la Anonymous au dat asigurări că au închis deja mii de conturi aparţinând jihadiştilor.

Şi alţii acţionează de mai mult timp în secret contra armatei electronice a Statului Islamic, închizând de asemenea mii de conturi sau colectând informaţii pe reţelele de socializare. „Acţionăm ca un serviciu de informaţii“, dezvăluie directorul Ghost Security Group, care preferă să rămână anonim din motive de securitate. Organizaţia sa de voluntari transmite, precizează el, informaţii despre activităţile jihadiştilor către FBI şi alte agenţii guvernamentale americane. Serviciile de informaţii „apreciază acest ajutor din exterior“, dă asigurări Michael Smith, un consilier în problematici de terorism pe lângă Congresul american, care joacă rolul de intermediar între hackeri - ale căror activităţi sunt ilegale indiferent de obiectivul lor - şi agenţiile de securitate.

Citeşte şi: Tăriceanu, lovitură pentru Iohannis și Băsescu

Potrivit lui Michael Smith, informaţiile colectate de Ghost Security au permis, de exemplu, dejucarea unui atentat în Tunisia, în iunie anul trecut. Reţelele de socializare, mai cooperante FBI nu a dorit să comenteze, dar generalul David Petraeus, arhitectul contrainsurecţiei în Irak şi în Afganistan, a salutat recent această contribuţie într-un interviu acordat revistei Foreign Policy. Întrebat despre caracterul ilegal al acestor activităţi, generalul Michael Hayde, fost patron al NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) şi al CIA, nu se declară împotriva ajutorului din exterior. „Oficial, nu (noi nu suntem favorabili acestor activităţi). Dar legile americane sunt atât de constrângătoare încât sunt sigur că Guvernul este în secret mulţumit, aşa cum sunt şi eu“.

„Cred că majoritatea indiciilor sunt furnizate de grupuri precum Anonymous sau Ghost Security. Dar există şi altele“, a adăugat el. Din cauza restricţiilor întâmpinate, simpatizanţii SI au luat cu asalt aplicaţia Telegram. Însă atentatele de la Paris l-au convins pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, să restricţioneze activităţile jihadiştilor pe aplicaţia de mesagerie, intrând astfel în „război cu Statul Islamic.

Citeşte şi: Un ministru, surprins de ce a găsit în minister: Gest ruşinos al angajaţilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.