Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început restaurarea Bisericii din satul Moțăței – Proiect european de 1,5 milioane euro

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul doljean Moţăţei va fi restaurată printr-un proiect european de aproape 1,5 milioane euro, finanţat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria, notează Basilica.ro.

Lucrările au început în urmă cu o săptămână, iar momentul a fost marcat oficial luni în cadrul unei slujbe de Te Deum. Au participat reprezentanți ai autorităților locale și ai Mitropoliei Olteniei.

Evenimentul s-a încheiat cu o conferință de presă referitoare la Proiectul „Turismul – liant al dezvoltării în regiunea de graniţă”.

Proiectul este derulat de UAT Comuna Moţăţei împreună cu Parohia „Sf. Nicolae” din Moţăţei şi în parteneriat cu Primăria Dolna Mitropolia, din Bulgaria, finanţat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria, Axa Prioritară 2 – O zonă verde.

„Monumentele care vor fi renovate sunt de o importanţă deosebită pentru oamenii din oraşul Dolna Mitropolia şi comuna Moţăţei. Este vorba despre staţia de drum roman Ad Putea (Dolna Mitropolia) şi Biserica Sf. Nicolae (satul Moţăţei). Prin lucrările de conservare şi restaurare, precum şi prin promovarea lor, aceste obiective pot fi incluse în rutele turistice din regiunea transfrontalieră şi vor ajuta la crearea unui produs turistic integrat pentru cele două municipalităţi”, a spus viceprimarul comunei Moţăţei, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede lucrări de consolidare, de renovare a lăcașului, dar şi de restaurare a picturii.

Biserica este monument istoric. Iniţial a fost construită din lemn în 1843, iar apoi, în 1845, pe locul a fost edificată o alta, de piatră. În 1914, lăcașul de cult a fost reconstruit de inginerul italian Pietro Adotti. Pictura interioară a fost restaurată în anul 1974 de Olga Greceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.