Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit Esma Redzepova, supranumită 'regina muzicii ţigăneşti' din Macedonia

lumanare doliu

Esma Redzepova, supranumită "regina muzicii ţigăneşti" din Macedonia, care a făcut cultura ţigănească populară la nivel mondial, cântând pentru Josip Broz Tito, Indira Gandhi şi Muammar Gaddafi şi care a fost reprezentantă a Macedoniei la Eurovision a încetat din viaţă duminică, informează Reuters.

Redzepova, cunoscută pentru basmaua ei strălucitoare şi bijuteriile extravagante, ca şi pentru vocea ei puternică şi emoţională, a murit la vârsta de 73 de ani, după o carieră ce s-a întins pe mai mult de o jumătate de secol.

Citește și: Un american a cheltuit 1 milion de dolari, bani furați, jucând Game of War pe telefonul mobil

În 2010, postul public de radio din Statele Unite (NPR) a inclus-o pe Redzepova pe lista sa cu 50 cele mai mari voci ale lumii, alături de Ella Fitzgerald, Placido Domingo, Janis Joplin şi Freddie Mercury.

"Redzepova are o voce care sună ca un Mustang vechi care goneşte pe o stradă plină de gropi'', a scris Anne Midgette, critic muzical, într-un articol publicat în The Washington Post, după ce a auzit-o pentru prima dată la NPR.

Născută într-o familie săracă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Redzepova a început să cânte la vârsta de 10 ani şi şi-a început cariera într-o perioadă în care femeile rome nu cântau în public. Mai târziu, a devenit o susţinătoare a drepturilor femeilor rome şi a adoptat 47 de copii împreună cu soţul şi managerul ei Stevo Teodosievski, câştigând numeroase premii pentru eforturile sale umanitare.

Redzepova a fost unul dintre primii cântăreţi care au performat în limba romani la radio şi televiziune, anunță Agerpres.

Înmormântarea a avut deja loc luni, în capitala macedoneană, Skopje, oraşul său natal, fiind organizată în decurs de 24 de ore, conform obiceiului musulman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.