Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit fondatorul Radio Vacanța, Radio pentru Tineret și omul care organiza Cerbul de Aur

Octavian Iordăchescu

Octavian Iordăchescu, scenarist de televiziune, co-director al festivalului Cerbul de Aur şi fondator al Radio Vacanţa, a murit la vârsta de 78 de ani, a anunţat Televiziunea Română, marţi, într-un comunicat.

Autor al multor producţii radio şi TV, co-director al festivalului internaţional Cerbul de Aur de la Braşov între anii 1992 şi 1994, scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, selecţionat la Festivalul Internaţional de la Montreux, Octavian Iordăchescu „a fost unul dintre oamenii care au clădit universul radio-TV din ţara noastră”.

În Televiziunea Română, a fost redactor şef şi director de programe, fiind distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul APTR pentru organizarea festivalului internaţional Cerbul de Aur, în 1992.

În ultimii ani, Octavian Iordăchescu a fost co-producător al mai multor emisiuni TVR, precum „37 de grade Celsius”, „Hai-Hui”, „Ne vedem la TVR” şi „Femei de 10, bărbaţi de 10”.

Absolvent al Facultăţii de Litere, istorie şi Filosofie, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, cunoscutul om de media a publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanţa”, în 1977, şi volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în anul 2007.

După facultate, s-a angajat reporter la Radio Iaşi, a fost apoi redactor, secretar general de redacţie la Radio Bucureşti, redactor-şef şi director de programe la Televiziunea Română.

A lucrat pentru emisiunea „Ora Veselă", alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, alături de mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni.

Între 1967 şi 1984, a fondat şi a condus ca redactor-şef postul Radio Vacanţa, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc. În 1973, a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

„Prin cariera sa dedicată publicului, Octavian Iordăchescu rămâne un reper al industriei de televiziune şi radio, o lume care a rămas mai săracă, odată cu trecerea lui în nefiinţă”, a mai transmis TVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.