Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit inventatorul casetei audio. Peste 100 de miliarde, vândute

Philips
casete audio

Olandezul Lodewijk ”Lou” Frederik Ottens, cel ce a schimbat fața muzicii moderne cu invenția sa ”compact-casette” (cel mai răspândit model de casetă audio), a murit la 94 ani.

Vezi și: Profesorul Benedek Imre: Fratele meu a murit legat de pat. Avem filmare în care imploră să fie lăsat să plece

Mii de artiști au câștigat zeci de miliarde de dolari datorită vânzărilor albumelor lor pe popularul suport audio, cel mai practic din istoria muzicii până la apariția formatelor digitale.

Lou, fost director al uzinei Philips din Hasselt-Belgia (unde a fost proiectată caseta), ulterior director al diviziei Philips audio, apoi al diviziei video, și-a adus contribuția și la utilizarea laserului în audio și video, materializate în realizarea discului video VLP (1977-1978) și CD-ului.

Ideeile lui s-au dovedit revoluționare, în special audio tape-ul, miniaturizarea ulterioară din domeniul audio având multiple avantaje, inclusiv financiare (consumuri și costuri de fabricație mici).

Casetofonul Philips EL3300 – primul utilizator al casetei sale – a fost realizat de colaboratorii săi, prof. dr. ing Johannes Jozeph Martinus Schoenmakers și ing.Peter van der Slujs și a fost model pentru primele casetofoane scoase pe piață de mari producători precum Sony, Telefunken, Blaupunkt, Zenith, General Electric ori Ampex.

De la apariția sa, în 1963, caseta a jucat un rol important, fiind primul suport universal pentru înregistrări audio.

Deși, în ultimii 20 de ani, înregistrările au beneficiat de inovațiile tehnologiei moderne, caseta este cea care a schimbat pentru totdeauna relația ascultătorului cu muzica.

Caseta a concurat inițial cu alte tipuri de casete de la diferiți concurenți însă, în final a predominat suportul de sunet compact și robust ce s-a vândut zeci de ani în miliarde de exemplare.

Astăzi, datorită progresului triumfător al tehnologiei audio digitale, în special formatului MP3, caseta compactă are, practic, doar o semnificație istorică

Prin anii 2000, Ottens a declarat presei olandeze că, în anii 1960, el nu cunoștea complet inovația sa ce a schimbat lumea muzicii făcând-o mai accesibilă ca niciodată.

“Eram băieți care ne-am distrat jucându-ne. Nu am simțit că facem ceva mare. Era un fel de sport.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.