Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit Martin McGuinness, fost vicepremier nord-irlandez şi comandant IRA

Belfast Telegraph
Martin McGuinness

Fostul comandant al IRA şi fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness a încetat din viaţă marţi la vârsta de 66 de ani, informează presa internațională, citată de Agerpres.

McGuinness, care a renunţat la arme pentru a se dedica eforturilor de a pune capăt conflictului de 30 de ani din Irlanda de Nord, suferea de o boală rară a inimii, potrivit BBC.

Ministrul Justiției îi răspunde lui Iohannis: Precizări despre evaluarea lui Kovesi și a lui Lazăr


'Cu profundă durere şi tristeţe am aflat despre moartea prietenului şi camaradului nostru Martin McGuinness, care a încetat din viaţă în această dimineaţă la Derry' (Irlanda de Nord), a informat partidul său, formaţiunea naţionalistă Sinn Fein, într-un comunicat de presă citat de EFE.

Toader, despre soarta procurorului DNA Mircea Negulescu: Aveți încredere în înțelepciunea CSM


Preşedintele Sinn Fein, Gerry Adams, l-a caracterizat într-o declaraţie drept un "republican pasionat care a lucrat neobosit pentru pace şi reconciliere şi pentru reunificarea ţării". 

McGuinness a anunţat la 19 ianuarie că se retrage din politică. El a explicat atunci că boala şi criza politică declanşată de propria-i demisie din funcţia de vicepremier, survenită cu câteva zile mai devreme, l-au determinat să se retragă cu câteva luni mai devreme decât ar fi avut de gând. 

La scurt timp după retragerea sa, Sinn Fein a obţinut un progres major la alegerile de la începutul lui martie pentru parlamentul nord-irlandez, apropiindu-se la distanţă de un singur mandat de Partidul Democrat Unionist (DUP) şi lăsând tabăra politică probritanică fără majoritate pentru prima dată după divizarea Irlandei, în 1921.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.