Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit militarul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara

twitter.com
Che Guevara

Gary Prado Salmon, militarul bolivian care, în octombrie 1967, l-a capturat pe luptătorul de gherilă argentiniano-cubanez Ernesto Che Guevara, a încetat din viaţă sâmbătă, în departamentul Santa Cruz (estul Boliviei), la vârsta de 84 de ani, ca urmare a degradării stării de sănătate, transmite duminică EFE.

"Domnul tocmai l-a chemat în Regatul său pe tatăl meu General de Divizie Gary Augusto Prado Salmon. S-a dus în timp ce alături de el se aflau soţia şi copiii săi. Ne-a lăsat moştenire iubirea, onoarea şi curajul. A fost o persoană extraordinară", a transmis fiul său, Gary Prado Arauz, pe reţelele sociale, care a mulţumit tuturor celor care i-au sprijinit familia "în momentele agoniei sale". Prado Arauz şi-a încheiat mesajul cu un "Dumnezeu să vă binecuvânteze".

În declaraţii pentru EFE, Prado Arauz a declarat că, de luni bune, tatăl său suferea de "o infecţie recurentă, din cauza dizabilităţilor sale, (care) s-a complicat cu pneumonii şi ulterior cu (o) insuficienţă renală", dar a subliniat că generalul "a luptat până la capăt", potrivit Agerpres.

Figura generalului Gary Prado Salmon a devenit cunoscută atunci când, la 8 octombrie 1967, a condus o patrulă care a traversat râpa Churro din sud-vestul Boliviei şi l-a capturat pe Guevara care era rănit, pentru a-l preda mai târziu superiorilor săi. O zi mai târziu, armata boliviană l-a executat pe Che.

În 1981, un glonţ tras accidental de unul dintre camarazii săi l-a lovit pe general în coloana vertebrală, el fiind nevoit ca de atunci încolo să se deplaseze cu un scaun cu rotile.

"Pentru el, capturarea lui Che nu a fost cel mai important lucru pe care l-a făcut în viaţă. Pentru el, cel mai important a fost să contribuie la transformarea Forţelor Armate într-o instituţie democratică, care respectă Constituţia şi legile", a spus fiul său.

Generalul Prado a fost profesor universitar, ambasador şi consilier al fostului preşedinte bolivian Jaime Paz Zamora (1989-1993), printre alte funcţii pe care le-a îndeplinit.

Prado Arauz a mai declarat că tatăl său "a cunoscut închisoarea, exilul (şi) clandestinitatea, luptând pentru principiile sale democratice". Generalul Prado Salmon s-a confruntat chiar cu ceea ce fiul său consideră a fi un "proces ruşinos", când a fost nevoit să execute 11 ani de arest la domiciliu pentru o acuzaţie de terorism în timpul guvernării lui Evo Morales (2006-2019). La 16 aprilie 2009, un comando de poliţie a efectuat o operaţiune într-un hotel din Santa Cruz, care s-a soldat cu moartea a trei străini şi cu arestarea a două persoane, acuzate că fac parte dintr-o celulă teroristă care ar fi urmărit secesiunea acestei regiuni şi ar fi intenţionat să comită un atentat împotriva lui Morales.

Prado Arauz a declarat pentru EFE că tatăl său "a lăsat o carte de memorii neterminată" căreia îi lipseşte "ultimul capitol" şi care ar fi trebuit să relateze ceea ce el a considerat a fi un "proces nedrept" care s-a încheiat în 2020 cu achitarea a 12 inculpaţi.

În ultima perioadă, militarul în rezervă s-a dedicat scrisului şi transmiterii ideilor sale în lucrări precum "La Guerrilla Immolada", unde susţine teza că Partidul Comunist din Cuba "l-a trimis la moarte" în Bolivia pe Che Guevara pentru că nu-l mai tolera.

Gary Prado Salmon "a fost un general de o forţă extraordinară, nimic nu-l copleşea, nimeni nu-l subjuga", a încheiat fiul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.