Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A preluat comanda: Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia!

vladimir putin

Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Președintele Vladimir Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus, după un accident mortal de avion care se crede că l-a ucis pe Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari, potrivit Reuters, inforemază Mediafax.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului.

Decretul, publicat pe site-ul web al Kremlinului, obligă orice persoană care desfășoară activități în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia.

Descris în decret ca fiind un pas pentru a forja bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include o linie în care cei care îl depun promit să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și liderilor superiori.

Kremlinul respinde acuzațiile Occidentului

Putin a semnat vineri decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigozhin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.  Autoritatea aviatică rusă a declarat că Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova, fără să existe supraviețuitori, la exact două luni după ce a condus o revoltă eșuată împotriva șefilor armatei. Președintele Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiilor celor decedați în accident și a vorbit despre Prigojin la timpul trecut.  El a citat „informații preliminare” care indică faptul că Prigojin și asociații săi de top din Wagner au fost uciși cu toții și, deși l-a lăudat pe Prigojin, a spus că acesta a făcut și unele „greșeli grave”.

Controversele accidentului aviatic

Politicieni și comentatori occidentali au sugerat, fără a prezenta dovezi, că Putin a ordonat uciderea lui Prigozhin pentru a-l pedepsi pentru că a lansat revolta din 23-34 iunie împotriva conducerii armatei, care a reprezentat, de asemenea, cea mai mare provocare la adresa propriului Putin de când a venit la putere în 1999.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această acuzație și multe altele asemănătoare sunt false.

„Există acum o mulțime de speculații în jurul acestui accident de avion și a morții tragice a pasagerilor avionului, inclusiv a lui Evgheni Prigojin. Bineînțeles, în Occident, toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi bine cunoscut”, a declarat Peskov reporterilor.

„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar aici, atunci când se acoperă această problemă, este necesar să te bazezi pe fapte. Nu există încă multe fapte. Ele trebuie să fie stabilite în cursul acțiunilor de investigare”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.