Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AȘTEPTARE GREA pentru fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache privind DIAMANTELE SECHESTRATE de DNA - ICCJ amână pronunțarea o săptămână

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam proteste Dan Tudorache

Judecătorii de drepturi și libertăți de la instanța supremă au stabilit luarea unei decizii privind menținerea controlului judiciar pe cauțiune și sechestrul pe diamantele fostului edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, peste o săptămână.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

Instanța supremă, a analizat, marți, o nouă plângere a soților Adina și Daniel Tudorache, ultimul, fostul edil al Sectorului 1 al Capitalei, împotriva ordonanței magistratului DNA ce a prelungit controlul judiciar pe cauțiune stabilit în cazul acestuia.

Cei doi încearcă, încă de la luarea măsurii de către anchetator, anularea controlului, consecința unei astfel de decizii fiind aceea aceea că diamantele ridicate de către procurorii DNA la percheziții revin la aceștia.

Adina și Daniel Tudorache au încercat în mai multe rânduri, prin plângeri împotriva actelor procurorului de caz, să recupereze nestematele.

„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Tudorache Daniel împotriva ordonanţei nr.705/P/2016 din data de 24 septembrie 2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate de Corupţie, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune.

Citește și: ZÂMBETUL PE SUB MUSTAȚĂ al `SPONSORULUI`Elenei Udrea - `Mi-ar fi plăcut să am o relație...

Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpata Tudorache Constanţa Adina împotriva ordonanţei nr.705/P/2016 din data de 23 septembrie 2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate de Corupţie, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune.

Obligă incupaţii la plata sumei de câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în cuantum de câte 80 lei fiecare, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 01 octombrie 2021”, notau judecătorii ICCJ în una dintre deciziile de respingere acțiunilor celor doi.

Citește și: Martorii GREI ai DNA au DESFIINȚAT-O pe Elena Udrea în sala de judecată: `S-a spus cu subiect si predicat că Elena Udrea era la butoane`...

Asalt DNA la diamantele primarului...

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de TUDORACHE DANIEL, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Totodată, celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează:

Citește și: Avocații Elenei Udrea LUAȚI ÎN COLIMATOR de instanță la audierea MARTORILOR: `Nu vă permiteți dumneavoastră SĂ RIDICAȚI TONUL...

- 1.000.000 euro - TUDORACHE DANIEL

- 200.000 euro - fosta soție

- 75.000 euro - persoană fizică aflată în anturajul primarului

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Citește și: Soțul unei foste CANDIDATE la prezidențiale a dat EXPLICAȚII la ICCJ...

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

Citește și: ICCJ îl ține LA FOC MIC pe europarlamentarul Claudiu Manda - Amână încă O SĂPTĂMÂNĂ...

- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;

- achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

- achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,

- asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,

toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Tudorache Daniel și celorlalți doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar în care au fost efectuate în cursul zilei de 19 noiembrie 2020 o serie de percheziții domiciliare, informații vor fi date publicității când situația judiciară o va permite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.