Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A trecut de un hop important în Parlament legea care obligă autoritățile să publice toate contractele și actele adiționale cu furnizorii

protv.ro
contract

USR PLUS a transmis marți că a trecut de Comisia pentru cultură din Camera Deputaților o lege care modifică Legea 544/2001 în sensul în care prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins: e) Contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte.

„Scopul proiectului este de a reduce corupția. În toate țările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizițiile sunt mai mici, iar la licitații participă și companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achizițiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparență în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituțiile și asta facem.”, transmite deputatul Cosette Chichirău, inițiatoarea modificării legii.

Un al proiect care a trecut de comisia de cultură prevede publicarea pe site-ul fiecărei instituții de stat, a tuturor cererilor de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele.

„Necesitatea modificării este dată de faptul că, în practică, instituțiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informații sau oferă documente re-scanate, deși accesul cetățenilor la informații trebuie să fie facil și datele utilizabile în mod real”, spune USR PLUS.

În plus, au fost adoptate amendamentele depuse de deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, care prevăd:

1) Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public solicitările scrise înregistrate conform art. 6 în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora.

2) Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public răspunsurile emise conform art. 7 în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Răspunsurile vor fi publicate în același format ca cele comunicate.

„Este un pas uriaș în transparentizarea accesului la informații publice. Odată publicate informațiile pe site-urile instituțiilor, cetățenii vor găsi atât întrebările adresate de alte persoane cât și răspunsurile instituțiilor, astfel se vor reduce multe solicitări. În forma adoptată de astăzi, toate instituțiile au obligația de a face publice solicitările și răspunsurile în 15 zile. Propunerea este o normalitate într-un stat european democratic care militează pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituții. Asta facem, vrem ca transparența să ghideze activitatea instituțiilor publice și, în consecință, să simplificăm viața românilor”, transmite deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.