Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abia trecut de la PMP la PSD, primarul municipiului Onești rămâne fără funcție - A pierdut definitiv procesul cu ANI

agentia nationala de integritate ANI

Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, va rămâne pentru a doua oară fără funcție în urma unei decizii definitive de incompatibilitate.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, marți, recursul făcut de Neghină împotriva hotărârii Curții de Apel Bacău care, în 2022, a confirmat decizia de incompatibilitate emisă în 2016 de Agenția Națională de Integritate (ANI), notează Ziarul de Bacău.

„Respinge recursul formulat de reclamantul Neghină Victor Laurenţiu împotriva sentinţei nr. 85/2022 din 23 septembrie 2022 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 26 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta ÎCCJ.

Potrivit legii, prefectul județului Bacău urmează să constate încetarea mandatului de primar al municipiului Onești a lui Laurențiu Neghină, fiind pentru a doua oară când edilul este demis din cauza incompatibilităților.

Decizia ÎCCJ vine la câteva zile după ce Laurențiu Neghină a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat din partea PSD. Acesta a fost ales în 2020 din partea PMP. În funcție de conținutul motivării sentinței, se va ști dacă Neghină mai are sau nu voie să candideze la vreo funcție publică.

content-image

Raportul ANI din 2016

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat în 2016 Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti în vederea cercetării fostului primar al municipiului Oneşti Laurenţiu Neghină, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce a semnat contracte cu o firmă unde avea calitatea de asociat.

Laurenţiu Neghină şi-a pierdut mandatul de primar în anul 2015, după ce a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare în dosarul "Corupţie la Bacalaureat", prin care s-a dovedit că îşi obţinuse diploma de finalizare a studiilor liceale ca urmare a mitei acordate unor angajaţi ai Liceului Teoretic din Podu Turcului.

Potrivit unui comunicat al ANI, Laurenţiu Neghină a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 4 octombrie 2012 - 28 august 2013, în exercitarea atribuţiilor de primar, a semnat mai multe acte administrative în vederea efectuării de achiziţii directe a unor produse de la SC Aquila - Fashion SRL (societate comercială la care deţine, împreună cu mama sa, calitatea de asociat). În baza acestor acte, SC Aquila - Fashion SRL a încasat suma totală de 18.903 lei.

De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, Laurenţiu Neghină a semnat şi a aprobat documentele premergătoare procedurii de numire în funcţie şi, ulterior, a emis dispoziţia de numire pentru Ionuş Tenie în funcţia de administrator public al municipiului Oneşti, judeţul Bacău.

În acest demers, Laurenţiu Neghină a facilitat realizarea de foloase patrimoniale pentru Ionuţ Tenie, persoană cu care fostul primar a fost asociat, în perioada 15 mai 2012 - 15 februarie 2013, în cadrul SC Connect Center SRL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.