Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abramovici nu vrea să trimită banii în Ucraina până nu este lăsat ca o parte din banii pe Chelsea se duc și pentru cei afectați de război din Rusia

ilfattoquotidiano.it/
Roman Abramovici

Miliardarul Roman Abramovici ar vrea ca o parte substanțială din banii rezultați din vânzarea clubului Chelsea să fie cheltuită și pentru a-i ajuta pe rușii afectați de război.

Miliardarul rus Roman Abramovici refuză, se pare, să elibereze veniturile de trei miliarde de dolari obținute din vânzarea, anul trecut, a clubului de fotbal Chelsea pentru a ajuta victimele ucrainene ale războiului provocat de invazia Rusiei, relata la sfârșitul săptămânii cotidianul britanic Daily Mail.

Abramovici ar insista ca o parte substanțială din bani să fie cheltuită și pentru a-i ajuta pe rușii afectați de război.

Guvernul britanic și Comisia Europeană se opun, argumentând că ar fi o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei după invazia neprovocată a Ucrainei, în februarie 2022.

Pentru moment, banii rămân înghețați într-un cont bancar controlat de una dintre companiile lui Abramovici. Regulile privind eliberarea banilor permit ca aceștia să fie transferați exclusiv pentru cauze umanitare în Ucraina.

Miliardarul rus se află sub sancțiuni impuse de Londra pentru colaborarea sa strânsă cu regimul Putin, este și motivul pentru care a fost obligat să vândă clubul Chelsea, și încă printr-o procedură rapidă.

În conformitate însă cu practica internațională, sancțiunile impuse lui Abramovici implică înghețarea activelor, nu confiscarea lor, așa că nici o tranzacție bancară nu poate fi făcută fără aprobarea lui. Și a guvernului britanic.

Abramovici, care a cumpărat clubul de fotbal londonez în 2003 și prin investiții majore a făcut din Chelsea un club de mare succes, l-a vândut anul trecut unui consorțiu american condus de omul de afaceri Todd Boehly, pentru ca. 5,4 miliarde de dolari.

Abramovici ar fi decis ca aproximativ 3 miliarde de dolari să fie „transferate către o fundație umanitară care să se ocupe de victimele de ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina”, a declarat anul trecut biroul de presă al miliardarului.

Surse din Ministerul de Externe de la Londra au confirmat că eliberarea banilor este blocată de conflictului dintre Abramovici și guvernul britanic, și au relata că ministrul de Externe James Cleverly nu se așteaptă ca problema să fie rezolvată înainte de vacanța de vară a executivului. Aceasta începe în iulie și durează dopă luni.

O sursă bine informată despre aceste negocieri, a declarat cotidianului Daily Mail: „S-a sperat că banii vor fi transferați [către fondul umanitar] încă vara trecută, apoi am sperat că problema va fi rezolvată în ianuarie (...) Acum sperăm că banii vor începe să sosească în Ucraina (...) spre sfârșitul anului, dar nu avem garanții”.

Yandex: cine cumpără afacerile din Rusia?

Abramovici, relatează luni, 19 iunie, Reuters, se numără printre oligarhii interesați să cumpere parte din afacerile pe care Yandex NV – compania înregistrată în Olanda – le vinde în Rusia.

Yandex, firmă listat la bursa Nasdaq și considerată un fel de „Google al Rusiei”, a primit mai multe oferte de la miliardari ruși pentru activele pe care încearcă să le vândă, evaluate la aproximativ 14 miliarde de dolari, au declarat trei persoane familiare cu negocierile, pentru Reuters.

Vladimir Potanin, directorul executiv și cel mai mare acționar al gigantului Nornickel, și Vagit Alekperov, co-fondator și unul din cei mai mari acționari la Lukoil, ar fi ofertanții cei mai mari și serioși, au mai spus sursele citate de Reuters.

Având în vedere regulile stabilite de Kremlin, potrivit cărora companiile străine care părăsesc Rusia trebuie să-și vândă activele cu o reducere de 50%, holdingul Yandex NV, înregistrat în Olanda, ai cărui acționari sunt în mare parte fonduri de investiții occidentale, ar putea primi aproximativ 7 miliarde de dolari, dacă-și vinde toate afacerile din Rusia.

Alți potențiali ofertanți includ principalul acționar al Severstal Alexey Mordashov și banca de stat VTB, au spus două dintre surse.

De când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, Yandex, deși nu este sub sancțiuni, s-a străduit să echilibreze presiunea internă (din Rusia), cu interesele investitorilor săi occidentali.

Yandex NV își vinde în acest moment principalele afaceri generatoare de venituri din Rusiei și lansează noi produse, la nivel internațional.

Compania și-a vândut în 2022 fluxul de știri și pagina de web rivalului VK (controlat de statul rus), în timp ce principalul său concurent pentru publicitate, Google de la Alphabet Inc, a încetat să mai vândă publicitate online în Rusia.

Orice tranzacție va necesita aprobarea acționarilor și a Kremlinului. Vânzarea efectivă nu va avea loc decât în august sau septembrie, au spus sursele agenției Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.