Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acțiunile care l-au transformat pe Iohannis în masculul Alfa al politicii românești

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

realitatea.net:

Consultantul politic Cozmin Gușă a arătat că acțiunile greșite pe care Liviu Dragnea le-a întreprins din momentul în care PSD a preluat guvernarea l-au transformat pe președintele Klaus Iohannis în masculul Alfa al politicii românești, ceea ce îl face pe liderul social-democraților "binefăcătorul electoral" al șefului statului.

"Pe Klaus Iohannis și pe Laura Codruța Kovesi îi văd legați, pentru că doamna Kovesi trebuie să-și coordoneze acțiunile cu linia indicată din punct de vedere instituțional, apropo de lupta anticorupție, de către președintele Iohannis, și acolo vorbim de interconectare clară și evidentă. În ce-l privește pe Klaus Iohannis, eu zic să se pregătească foarte bine să afle când are vreo sărbătoare de nume sau zi de naștere Liviu Dragnea, să-i trimită un mare cadou, pentru că Liviu Dragnea este binefăcătorul electoral al lui Klaus Iohannis. Greșelile majore de strategie politică și de implementare a acțiunilor pe care le-a făcut Liviu Dragnea l-au transformat pe Klaus Iohannis în masculul Alfa al politicii românești, peste noapte", a spus Gușă.
Consultantul politic a arătat că Liviu Dragnea l-a ajutat pe Klaus Iohannis din punct de vedere electoral, prin greșelile de strategie, atunci când acesta avea cea mai mare nevoie: "De unde acea poziție imediat după alegeri era total atribuită unui Liviu Dragnea care părea discret, modest și calculat. Liviu Dragnea, parcă întors cu o cheiță ciudată, i-a conferit acest rol direct ca pe o ofrandă unui Klaus Iohannis care era și nervos, nici nu mai avea imaginație, era dezamăgit de trădarea lui Dacian Cioloș, care și-a bătut joc de Klaus Iohannis prin felul în care a dus campania și a rupt voturile dintr-o parte în alta fără să gireze nici PNL, nici USR, ca să nu mai vorbesc de băieții și fata din PNL, prințul consort, Alina Gorghiu și domnul Isar. Klaus Iohannis n-a avut parte decât de dezamăgiri și părea, în decembrie, că ușor, ușor își cere pensionarea. Numai că a venit marele său binefăcător - Liviu Dragnea, care l-a transformat, repet, pe Klaus Iohannis în masculul Alfa".
În ceea ce-l privește pe liderul PSD, Cozmin Gușă este de părere că acesta și-a făcut un seppuku politic în beneficiul adversarului său, respectiv Klaus Iohannis.
"Cu Dragnea, ce cred că s-a întâmplat, am mai spus-o și o repet. Un psiho-sociolog l-ar încadra foarte bine. Să fie atât de aproape pușcăria de tine, să-ți asumi atât de multe lucruri curajoase, să-ți asumi o condamnare, care era condamnarea partidului, dar a luat-o în nume personal, să fii nedreptățit, să strângi din dinți, să câștigi alegerile cu un scor mult mai mare decât cel pe care l-ai așteptat și chiar să poți să faci de unul singur și partidul să nu comenteze un întreg guvern, asta i-a contorsionat niște trăiri sau ceva din gândirea sa și l-a adus într-o stare pe care nu o poate controla foarte bine. Pentru că, la experiența lui politică, doar în acest fel psiho-sociologic de analiză se poate determina cu precizie ce a generat acest seppuku. Practic, Dragnea și-a făcut un seppuku politic în beneficiul adversarului său. Noi vorbeam prin decembrie că următoarele alegeri prezidențiale vor avea doi protagoniști: pe Iohannis, ca și candidat al Dreptei, Centru-Dreapta, și cu contracandidatul, prietenul lui Trump, Liviu Dragnea. Ori astăzi pare total depășit de situație și, în orice caz, departe de a se mai putea înscrie în vreo competiție prezidențială. Iar competitorul ipotetic al său, Klaus Iohannis, cu sprijinul chiar al lui Liviu Dragnea este în cea mai bună formă politică de când îl știu eu", a conchis consultantul politic.

Mediafax:

Fiecare relatare a jurnaliştilor străini, dar nu numai, prezenţi în Piaţa Victoriei din Capitală a insistat, inevitabil, pe buna calitate umană prezentă acolo: cei mai mulţi erau oameni bine îmbrăcaţi, politicoşi, vorbitori de limbi străine, cu umor (vezi pancartele), cu idei clare şi limpede spuse.
De aici puţinele evenimente negative petrecute, de aici disciplina, dacă putem să-i spunem aşa, de aici impactul mesajului, indiferent de numărul celor adunaţi. Situaţia s-a repetat în toate oraşele unde au avut loc manifestaţii şi unde portretul robot al protestatarului a fost acelaşi ca în Bucureşti.
Respectivul portret robot îmi indică ceva extrem de important: faptul că, după criză, clasa de mijloc din România şi-a revenit şi pare să îşi ia în serios rolul de coloană vertebrală a societăţii. Inginerii, medicii, finanţiştii sau antreprenorii asigură, dacă sunt în număr mare, o infrastructură umană care ţine societatea în mişcare, sunt fundamentele şi acoperişul acesteia, o fac inovatoare, mai puţin coruptibilă, ba chiar dispusă să se implice, într-o mare măsură, în problemele obştii.
La capătul opus al societăţii se află imobilismul, supuşenia şi inerţia, masele manevrabile.
Şi poate că în viitor politicienii vor trebui să se gândească nu în ce fel pot să atragă voturile sărmanilor ce pot fi cumpăraţi cu ulei şi găleţi, ci în ce fel trebuie să acţioneze pentru a încheia un parteneriat cu clasa de mijloc.

Ziarul Financiar:

“Guvernul nu poate să acţioneze astfel încât să zguduie sistemul bancar deoarece aceasta ar afecta toţi cetăţenii, inclusiv pe cei care au luat împrumuturi în franci elveţieni”, spune Jaroslaw Kaczynski. “Niciun Guvern, sub nicio circumstanţă nu poate să facă acest lucru”, completează el.
În Polinia şi România sunt dezbateri aprinse legate de cei care au luat credite în franci elveţieni înainte de criză si care au fost loviţi ulterior de creşterea cursului francului.
În România, în această săptâmână, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.
Atât în Polonia cât şi în România legea conversiei a fost extreme de politizată, fiind folosită în lupta pentru câştigarea alegerilor.
Kaczynski, vorbind la un ziar local din Polonia, spune că cei care au fost afectaţi ar trebui să forţeze băncile să acopere golurile din propriul buzunar.
“Ei ar trebui să se ocupe personal de problemă şi să înceapă să se lupte în instanţă”, spune el. “Nu pentru că nu au încredere în guvern sau în preşedinte, ci pentru că preşedintele şi guvernul sunt într-o situaţie daterminată de circumstanţele economice”, adaugă Kaczynski.

RFI:

In cursul unei conferinţe de presă susţinute joi, avocaţii lui François Fillon – candidatul dreptei la prezidenţialele din Franţa – au cerut Parchetului Naţional Financiar (PNF – echivalentul DNA-ului francez) să renunţe la ancheta privind presupusul loc de muncă fictiv ocupat la Parlament de Penelope Fillon. Avocaţii cuplului Fillon au anunţat de asemenea că au depus plângere pentru încălcarea secretului anchetei după dezvăluirile succesive apărute în revista satirică Le Canard echaîné. François Fillon şi-a găsit deci ţapii ispăşitori : presa şi anchetatorii.
Contextul este tensionat iar situaţia inedită, cu nici trei luni înaintea unui scrutin prezidenţial. « E o anchetă ilegală ; investigaţiile sunt duse contra ceva care nu este fondat decât pe zvonuri » afirmă avocaţii cuplului François şi Penelope Fillon. Cu alte cuvinte, strategia şi tonul alese de candidatul dreptei la prezidenţiale sunt clare. Contestarea legitimităţii Parchetului Naţional Financiar şi critici extrem de dure contra presei – « de tipul celor lansate de Donald Trump » notează unii comentatori.
In opinia avocaţilor, PNF este neîndreptăţit să ancheteze contra presupusului loc de muncă fictiv – ataşat parlamentar - ocupat de soţia lui François Fillon. Dezbaterea este tehnică şi se bizuie pe separaţia puterilor. Avocaţii spun în esenţă că justiţia nu are ce să se amestece în exerciţiului mandatului unui parlamentar, plata şi munca oferită unui ataşat parlamentar făcând parte din acest mandat. PNF ar fi deci incompetent ca să ducă la bun sfârşit ancheta. Parchetul pus în cauză a emis deîndată un comunicat prin care a respins această contestaţie, indicând că « o decizie privind orientarea procedurii va fi luată deîndată ce investigaţiile se vor termina ». Pe scurt, avocaţii lui Fillon nu pot face legal nimic, nu există, în acest stadiu, jurisdicţie de apel. Pentru a putea contesta formal procedura, trebuie mai întâi ca o anchetă judiciară să fie ordonată de un judecător de instrucţie care să-l şi pună sub urmărire judiciară pe François Fillon, caz în care, candidatul oricum a promis că nu se va mai prezenta la prezidenţiale.
Pentru moment ancheta preliminară este dată pe mâna poliţiştilor de la Oficiul central al combaterii corupţiei şi infracţiunilor fiscale şi financiare. De notat că în Codul de procedură penală este scris negru pe alb că « PNF este competent, printre altele, pentru a ancheta fapte de corupţie în sectorul public, traficul de influenţă şi favoritismul ».

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.