Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academia Europeană de Film îi dă lui Jean-Claude Carriere distincţia ''Lifetime Achievement Award'

juncker

Academia Europeană de Film (EFA) a anunţat, marţi, că îi acordă lui Jean-Claude Carriere premiul pentru întreaga carieră (''Lifetime Achievement Award''), în semn de apreciere pentru contribuţia unică şi devotată pe care acesta a adus-o lumii filmului, conform unui comunicat EFA remis Agerpres. 

Scriitorul, scenaristul şi actorul francez şi-a început cariera realizând scurte romane bazate pe filmele lui Jacques Tati. Prin acesta, el l-a cunoscut pe Pierre Étaix, cu care a conceput mai multe producţii cinematografice, printre care se numără scurt-metrajul ''Happy Anniversary'' (1962), cu care cei doi au câştigat premiul Oscar. 

Alături de Luis Buńuel, Jean-Claude Carričre a realizat scenariul pentru ''Diary of a Chambermaid'' (1964), în care interpretează rolul preotului din sat. Acesta a fost punctul de plecare pentru colaborarea dintre cei doi, care a durat 19 ani, timp în care Carriere a scris scenariilor aproape tuturor filmelor ulterioare ale lui Buńuel, inclusiv ''Belle de Jour'' (1967), ''The Milky Way'' (1969), ''The Discreet Charme Of The Bourgeoisie'' - pentru care cei doi au primit premiul BAFTA pentru Cel mai bun scenariu (1972), ''The Phantom Of Liberty'' (1974) şi ''That Obscure Object Of Desire'' (1977). 

El a mai câştigat un premiu BAFTA pentru ''The Unbearable Ligthness Of Being'' (1988), la al cărui scenariu a colaborat cu regizorul filmului, Philip Kaufman, dar şi un César pentru contribuţia la scenariul pentru ''The Return Of Martin Guerre'' (1982), regizat de Daniel Vigne. 

În 2015, Jean-Claude Carriere a primit un Oscar de onoare. 

El a mai colaborat la scenariul pentru producţiile ''The Tin Drum'' (1979) şi ''Swann in Love'' (1984), ambele regizate de Volker Schlöndorff, pentru ''Cyrano De Bergerac'' (1990), regizat de Jean-Paul Rappeneau, şi pentru ''May Fools'' (1990), regizat de Louis Malle. 

Recent, Jean-Claude Carriere a participat la realizarea scenariului pentru ''Birth'' (2004), regizat de Jonathan Glazer, a ajutat la conceperea scenariului pentru câştigătorul EFA ''The White Ribbon'' (2009), regizat de Michael Haneke, şi a fost unul dintre autorii scenariului pentru ''In The Shadow Of Women'' (2015), regizat de Philippe Garrel. 

Carriere va fi oaspete de onoare la cea de-a 29-a ediţie a European Film Awards, ce va avea loc la 10 decembrie în Wroclaw, Capitala Europeană a Culturii în 2016. Ceremonia acordării premiilor va fi transmisă live pe www.europeanfilmawards.eu.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.