Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academician trimis în judecată de DNA. Legături cu Dan Voiculescu

dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BOGDAN ALEXANDRU, președinte executiv al Fundației „Patrimoniu” din cadrul a Academiei Române, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

Inculpatul Bogdan Alexandru, în calitate de președinte executiv al Fundației „Patrimoniu”, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.

Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația „Patrimoniu” și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective.

În aceste condiții, exercitarea autorității de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte:

- caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente, 
- caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele Fundației „Patrimoniu” și ale Academiei Române,
- scutirea de plata redevenței pe perioade îndelungate de timp (44 ani). 

Prejudiciul reținut în dauna Academiei Române se ridică la 3.757.860 euro. 

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatului Bogdan Alexandru, până la concurența sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

Printre cele mai cunoscute firme ce ar fi fost favorizate de academicianul Alexandru Bogdan se numără cele ale lui Dan Voiculescu și Mircea Dinescu, potrivit gândul.info.

În 2006 Fundaţia Patrimoniu a semnat o „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică” cu S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A, companie fondată de Dan Voiculescu.

Grivco a luat în arendă aproape 1.500 de hectare de ternuri agricole. În acest caz suspiciunile anchetatorilor vizează faptul că contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române.

O altă suspiciune este legată de faptul că pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat către GRIVCO obligaţia de plată.

Un alt contract supus verificărilor este cel legat de aredarea a 50 de hectare de vie către compania S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L, companie ce aparţine poetului Mircea Dinescu.

Procurorii spun că, în 2007, Alexandru Bogdan a transformat contractul de arendă semnat în 2001 cu firma lui Mircea Dinescu în protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică.

Suspiciunile anchetatorilor se referă la faptul că transformarea contractului de arendă în protocol s-a realizat fără aprobarea Consiliului Director al Fundaţiei Patrimoniu. În subsidiar pe perioda 2007-2008 nu a calculat arendă pe cele 50 de hectare şi nici nu i-a cerut lui DInescu să plătească arenda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.