Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academicianul Eugen Simion - Ambasador CNMR pentru Identitate Națională - Primul laureat român al Premiului `Medalia de aur pentru filologie Alfred Nobel`

eugen simion

Ambasadorul  CNMR pentru cultură și identitate națională - Domnul Eugen Simion, este primul laureat român al Premiului ”Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel”, echivalentul Premiului   Nobel pentru Literatură.

Eugen Simion a publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate. Este cunoscut drept coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, proiect grandios în care s-a implicat și pe care l-a desăvârșit în anul 2009. Din anul 2005, sub numele  de Ariergarda avangardei, ține o rubrică permanentă în revista „Cultura”.  Este și președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

Dintre operele sale amintim: „Proza lui Eminescu” 1964, ”Orientări în literatura contemporană” 1965, ”Dimineața poeților” 1980, ”Întoarcerea autorului” 1981, ”Sfidarea retoricii. Jurnal german” 1985, ”Moartea lui Mercutio 1993, ”Mircea Eliade, un spirit al amplitudinii” 1995, ”Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial” 2011, ”Cioran – o mitologie a nedesăvârșirilor” 2014, etc.

Lui Eugen Simion i-a fost acordat  Premiul  Academiei Române în anul 1977,  a primit de cinci ori  Premiul Uniunii Scriitorilor și a fost recompesat pentru realizările sale  cu Ordinul Steaua României în grad de Marea Cruce și cu Legiunea de Onoare a Franței, în anul 2002.A primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, din Galați, din Târgoviște, din Arad și  din Bacău.

De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare. Anul acesta, Medalia de Aur a Filologiei i-a fost oferită academicianului roman Eugen Simion.

Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii a luat naștere  odată cu acordarea, în 1927, a premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson. Începând din acel an, Societatea Internaţională de Filologie a decis să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.

Într-un fel, prin vasta sa operă, era aproape previzibil ca o personalitate ca Eugen Simion să fie  recompensată cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ în anul 2018, medalie care este oferită de Societatea Internaţională de Filologie în urma votului a peste 200 de universități din întreaga lume, care sunt membre ale acestei societăți. Este însă pentru prima dată - și suntem și noi ca români extrem de onorați- când medalia aceasta  îi revine unui specialist român.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, ceremonia de decernare a premiului va avea loc la începutul anului 2019 la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Aceasta va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului, respectiv în România.

De-a lungul timpului, între laureații Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel,s-au numărat nume prestigioase precum: prințul Nikolai Trubețkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle, Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001) și sinologul Göran Malmqvist (2011).

Academicianul Eugen Simion, laureatul din acest an al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București dar și  membru al Academiei Europea (Londra), al Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena, al Academiei de Științe din Moldova și  recent, al Academiei de Științe și Litere din Serbia.

Ca preşedinte al Academiei Române, a iniţiat o serie de proiecte culturale importante: ''Dicţionarul General al Literaturii Române'', ''Dicţionarul Etimologic al Limbii Române'', ''Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic'' (DOOM), ''Gramatica Limbii Române'', ''Micul Dicţionar Academic''. De asemenea, o realizare culturală de importanţă excepţională a constituit-o editarea manuscriselor lui Mihai Eminescu: cele 45 de caiete ale poetului, însumând 14.000-15.000 de pagini, au fost scanate şi tipărite în 38 de volume şi transpuse pe CD-uri. Un alt proiect cultural de anvergură al lui Eugen Simion este Colecţia Opere fundamentale, în format Pléiade, care cuprinde cei mai importanţi autori români. Iniţiată în 1999, această numără până în prezent 207 volume, în ediţii ştiinţifice.

”Autorul celebrei sintagme: Acolo unde nu există o conștiință morală mare, nu poate exista nici o conștiință estetică mare iar curajul fără artă este o voce în pustiu, merită omagiul și respectul întregii națiuni cu atât mai mult cu cât acest eveniment are loc în  anul în care România serbează centenarul Marii Uniri. Domnul Eugen Simion, care  s-a remarcat și se remarcă printr-o desăvârşită excelenţă în materie de literatură, excelenţă  la care a ajuns printr-o impresionantă dorință de autodepășire și de cunoaștere dar si prin mii de ore la masa de lucru, ne face pe toți să fim mândrii că suntem români și contemporani cu domnia sa. Prin onoarea de a face parte din CNMR, Eugen Simion ne transferă prestanță, respect și demnitate, întreaga coaliție fiind mândră de această realizare a României, cu atât mai mult cu cât este vorba de un reprezentant al CNMR” a declarat Alexandru Cumpănașu Președinte al  CNMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.