Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academicianul Răzvan Theodorescu, înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu cu onoruri militare

www.roncea.ro
Răzvan Theodorescu

cademicianul Răzvan Theodorescu, care a murit, luni, la vârsta de 83 de ani, a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu Ortodox, informează Agerpres.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, împreună cu un sobor de preoţi.

Înaltul ierarh a prezentat mesajul de condoleanţe al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a subliniat că Răzvan Theodorescu a fost un ilustru istoric de artă, profesor universitar, scriitor, academician.

"Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor mănăstiri şi biserici româneşti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole şi studii valoroase publicate în reviste din ţară şi străinătate, venerabilul academician Răzvan Theodorescu rămâne autorul unei opere compuse din cărţi şi studii fundamentale pentru istoria, arta românească şi europeană", a transmis Patriarhul Daniel.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidenţiat că profesorul Răzvan Theodorescu a învăţat generaţii de studenţi despre viaţa poporului român, despre cele mai frumoase lucruri care acesta le-a făcut, despre bisericile pictate, arta veche medievală, fastul de la curţile domneşti.

"A ars ca o flacără pe altarul celor care au fondat această instituţie, s-a emoţionat de fiecare dată în Aula Academiei şi a privit-o ca pe un Empireu al celor mai alese spirite ale acestui popor. Porneşte pe urmele lor, pe urmele întemeietorilor, şi se duce cu nădejdea că va fi aşezat în lumea celor drepţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace, să ne lase nouă marea moştenire să o ducem mai departe şi să trăiască din veac în veac în amintirile noastre. Dumnezeu să-l ierte", a transmis Ioan-Aurel Pop.

Emoţionante cuvinte au transmis academicienii Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, şi Sabina Ispas, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ai Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, membri ai familiei.

La ceremonie, au fost prezenţi pentru a-l conduce pe Răzvan Theodorescu pe ultimul drum, alături de familie, printre alţii, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedinţii Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, fostul preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu, academicieni, oameni de cultură, foşti colaboratori şi studenţi ai profesorului.

Un detaşament de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul şi a executat trei salve cu cartuşe de manevră.

"A dispărut un povestitor. Când începeai o discuţie cu Răzvan nu voiai să se mai termine. Era interesat mereu de toate. (...) Răzvan Theodorescu a fost, într-adevăr, o persoană care a putut să-i inspire pe alţii. Să-i inspire în momente grele, când a protestat împotriva demolării Mănăstirii Văcăreşti, să inspire în momentele mai recente în care există această decădere culturală generală. Şi el a rămas o lumină", a declarat la finalul ceremoniei fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018 - 2023, a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de trei săptămâni.

În semn de omagiu pentru activitatea desfăşurată în înaltul for academic, marţi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Clubul Academicienilor, după care a fost aşezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Personalitate de excepţie a culturii române contemporane, cu vocaţie enciclopedică, reputat istoric al culturii, Răzvan Theodorescu a coordonat, în calitate de specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică, activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de 10 ani.

Profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers, de numele lui Răzvan Theodorescu se leagă înfiinţarea primei catedre umaniste UNESCO din România.

Bogata sa operă s-a axat pe studiul artei vechi româneşti şi al artei medievale europene, pe analiza comparativă a strategiilor geopolitice din spaţiul Europei, pe studiul mentalităţilor şi pe cercetarea unor domenii de nişă din care au rezultat teoria "coridoarelor culturale", teoria tipologiei ctitorilor, expunerea momentum princeps pentru începuturile artei europene, dar şi teoria mentalităţii tranzacţionale a poporului român, pe care a expus-o în discursul de recepţie la Academia Română.

În calitate de secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (1994 - 2023), a sprijinit numeroase proiecte de cercetare interdisciplinară.

Laureat al Premiului "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române şi al Premiului "Gottfried von Herder", conferit de Universitatea din Viena, academicianul Răzvan Theodorescu a fost ales în anul 1998 membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.

A fost distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Ofiţer de către Preşedinţia României şi cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaştere a incontestabilei sale contribuţii la promovarea culturii româneşti şi europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.