Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academicienii de carton: Politicienii duc impostura la un alt nivel

mediafax.ro
andronescu iliescu

Academia Oamenilor de Ştiinţă, o clonă politică a Academiei Române, ar putea avea un statut similar cu adevărata Academie sau cu Institutul Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe, creşterea salariilor printr-un ''spor de importanţă naţională'' şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician, anunţă Mediafax.

"Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi reia denumirea sub care a fost constituită şi a funcţionat în perioada 1935 – 1948 şi anume Academia de Ştiinţe din România", se arată în unul din articolele propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR).

Iniţiativa depusă la Senat mai prevede abrogarea articolului din actuala lege care prevede că membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.

Potrivit site-ului instituţiei, din AOŞR fac parte unii membri ai Academiei Române ca Răzvan Theodororescu, foşti şi actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, Valeriu Tabără, dar şi nume ca Gheorghe Mencinicopschi, ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, fiind totodată şi presedintele Secţiei ''Ştiinţe Chimice''. Preşedintele filialei Iaşi este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege este susţinut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice, cu excepţia ALDE, dintre care 27 de parlamentari de la PSD, printre care fostul ministru Mihnea Costoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a introdus în decembrie un amendament la votul pentru bugetul Ministerului Educaţiei în Comisiile reunite pentru buget prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă a devenit ordonator de credite.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a funcţionat ca ONG până la apariţia Legii nr. 31-2007, când a devenit instituţie de interes public. Legea a fost promovată de actualul preşedinte şi vicepreşedinte - Vasile Cândea şi Ion Basgan, foşti parlamentari. Basgan este coautor al cărţilor ''Francmasoneria. Războaiele fiilor luminii'' şi ''Enciclopedia Francmasoneriei Universale''.

Potrivit pressone.ro, în 2010, ministrul de atunci al Educației, Daniel Funeriu, a decis să taie finanțarea publică de circa 13 milioane de lei pe an pentru Academia Oamenilor de Știință din România, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Militare. Funeriu spunea că economiile realizate erau echivalente cu banii plătiți anual de Ministerul Educației pentru rechizitele a peste 600.000 de copii. Doi ani mai târziu însă, Parlamentul revenea asupra deciziei, iar cele trei academii de științe, cărora li se alăturase, în 2012, proaspăta Academie de Științe Militare, beneficiau din nou, pe lângă fondurile din surse proprii, de finanțare de la bugetul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.