Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Accesul la Internet, tăiat în Irak și Vietnam

Irak internet

Statele ineficiente care guvernează societăți nedemocratice sunt tentate în mod natural să cenzureze Internetul. Dar un sistem bun de cenzură cere bani și ceva capacitate administrativă. Așa că unele state aleg, pur și simplu, să "taie cablul".

Astfel, în data de 16 mai, Irakul a limitat accesul la Internet în trei runde de trei ore fiecare, care au coincis cu o serie de examene naționale. Măsura a fost luată de Ministerul Comunicațiilor și urmărește, aparent, să prevină trișarea, informează The Guardian.

CilBCmhXAAAOtTg Graficul întreruperilor via Dyn Research.

ȘI Vietnamul a luat măsuri similare în week-end, însă a blocat numai Facebook-ul, informează Mashable. Motivul: vietnamezi din mai multe orașe protestează de câteva zile împotriva unei fabrici care ar fi cauzat moartea a mii de pești care au fost aduși pe plajă de către valuri. Cum vârful mobilizării era așteptat să se întâmple week-end-ul trecut, autoritățile au decis întreruperea accesului la rețeaua socială.

Acest tip de măsuri tind însă să nu mai aibă succes odată ce populația se obișnuiește cu ele. Se poate folosi telefonul mobil pentru a trișa la un examen chiar și fără Internet. Iar protestatarii pot migra de la un mod de comunicare la altul în funcție de nevoi. Spre exemplu, în timpul revoltelor din Londra din 2011 s-a folosit BlackBerry Messenger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.