Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Accident la un complex militar din Iran - Un soldat a murit

Wikimedia Commons
Iran steag

Presa de stat iraniană a relatat joi despre un "accident industrial" soldat cu un mort şi un rănit, miercuri seara, la sud-est de Teheran, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Uzina unde a avut loc accidentul se află în regiunea Parchin, la circa 30 de km de capitală. Ştirile nu precizau iniţial identitatea victimei sau cauza accidentului, însă ministerul iranian al apărării a anunţat că este vorba de un inginer pe nume Ehsan Ghad Beigi.

Conform ministerului, obiectivul afectat este o "unitate de cercetare" care îi aparţine.

France Presse menţionează că au existat suspiciuni că în complexul militar din zonă au avut loc în trecut teste cu explozibili convenţionali care pot fi folosiţi în domeniul nuclear. Iranul a dezminţit de mai multe ori informaţiile respective.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a inspectat complexul în 2015, când marile puteri au încheiat acordul cu Iranul prin care se limita programul nuclear al acestei ţări, în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale. Iniţial, regimul de la Teheran refuzase să permită accesul AIEA, susţinând că este vorba de un obiectiv militar fără legătură cu activităţile nucleare.

În iunie 2020, explozia unui rezervor de gaz, aflat conform ministerului iranian al apărării într-o zonă publică din Parchin, în apropierea complexului respectiv, s-a auzit până în capitală, însă nu a făcut victime.

Iranul susţine că programul său nuclear a fost vizat de mai multe campanii de atacuri informatice, sabotaje şi asasinate ale unor oameni de ştiinţă. Teheranul acuză Israelul, inamic al regimului islamic iranian.

Autorităţile israeliene au avertizat în repetate rânduri că nu exclud posibilitatea unor acţiuni militare pentru a împiedica înarmarea atomică a Iranului, care pe de altă parte a negat consecvent orice intenţii în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.