Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acelaşi nume, aceeaşi barbă şi tunsoare: Un opozant rus se confruntă cu doi contracandidaţi 'sosii'

alegeri rusia

Acelaşi nume, aceeaşi barbă şi tunsoare: un opozant rus a descoperit că doi contracandidaţi de-ai săi într-un scrutin regional prevăzut să aibă loc pe 19 septembrie îi seamănă în mod ciudat, un subterfugiu al puterii menit, potrivit lui, să-i debusoleze pe alegători, informează luni AFP.

Candidat în alegerile pentru parlamentul regional din Sankt-Petersburg, Boris Vişnevski, opozant cunoscut şi membru al partidului Iabloko, va fi confruntat de alţi doi 'Boris Vişnevski', care, la fel ca el, au o scurtă barbă grizonantă şi o chelie similară.

"Este o fraudă. Aceşti oameni participă la alegeri nu pentru a fi aleşi sau pentru a-şi prezenta programele, ci pentru a-i debusola pe alegători", a afirmat opozantul de 65 de ani pentru agenţia de presă franceză, potrivit Agerpres.ro.

El a declarat că a aflat despre existenţa acestor "sosii" după ce a primit duminică macheta unui viitor afiş electoral. Pe acesta se pot vedea fotografiile celor trei candidaţi una lângă alta, iar asemănarea este izbitoare, constată AFP.

Potrivit opozantului, cei doi bărbaţi chiar şi-ar fi schimbat special numele şi înfăţişarea pentru a-l înfrunta. "Îl cunoşteam puţin pe unul dintre cei doi. Este Viktor Bîkov, membru al partidului Rusia Unită, aflat la putere. Înainte de a deveni 'Boris Vişnevski' el nu avea barbă, o fotografie cu el poate fi găsită pe site-ul partidului", a spus el.

O anchetă a publicaţiei Novaia Gazeta arăta că al doilea bărbat, un anume Aleksei Şmeliov, şi-a schimbat de asemenea numele pentru alegeri.

Abordată în legătură cu acest subiect, preşedinta Comisiei Electorale Ruse, Ella Pamfilova, a denunţat luni recurgerea la aceste sosii. "E o bătaie de joc la adresa alegătorilor", a spus ea. "Consider că este pur şi simplu ruşinos", a reacţionat ea la postul de radio Kommersant FM, dezvăluind totodată că aceasta nu este ilegal.

În timpul alegerilor precedente, opoziţia a denunţat deja prezenţa de candidaţi "anonimi", menită, potrivit ei, să-i paraziteze candidaturile, precum şi înfiinţarea de mişcări politice destinate să divizeze votul contestatar.

Scrutinul pentru reînnoirea parlamentului regional din Sankt-Petersburg va avea loc în perioada 17-19 septembrie, în paralel cu alegerile legislative.

Pe fondul stagnării economice şi scandalurilor de corupţie, partidul Kremlinului, Rusia Unită, se bucură de numai 27,3% opinii favorabile, potrivit institutului de sondare a opiniei publice VŢIOM.

Cu toate acestea, el ar urma să câştige alegerile, vocile critice Kremlinului, care ar fi putut profita de această nemulţumire a populaţiei, fiind supuse unei presiuni crescânde înainte de alegeri. Autorităţile ruse vizează în special mişcarea opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.