Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acest Kovesi al economiei

Bodea chestor

Cine este Bogdan Chirițoiu și de ce ne pasă?

Ați tot auzit numele acesta vehiculat de vreo două luni în legătură cu băncile, ROBOR-ul și cursul valutar, dar habar nu aveți de ce vorbim despre el și nu doar despre MuGuru Isărescu, așa-i? Hai să traducem această poveste finanțistă alambicată...
Consiliul Concurenței, pe care îl conduce persoana în discuție, este DNA-ul ”economiei”. Fix atât de simplu! Guvernatorul BNR e strict legat de bănci, puteți să îl asimilați ca un fel de premier ”la bani”. Iar de ”infracțiunile” mărunte, individuale, ale agenților economici se ocupă ANAF, un fel de DIICOT. Însă, pentru marea ”crimă” financiară s-a înființat acest Consiliu, care trebuie să supravegheze ”concurența”, pentru ca piețele economice să fie ”libere”. Adică fără ”înțelegeri” obscure între cei ce ar trebui să se bată în reduceri și oferte. Pentru că, în plan economic, ”corupția” constă în târguri pentru păcălirea populației. ”Cartelul” este ”mare crimă” în economie! Un fel de trucaj al meciului între patronii echipelor, din care câștigă amândoi și pierd toți ceilalți. Pentru că atunci când se face un astfel de ”abuz în piață”, el are ca scop și efect păcălirea unor mase mare de oameni și pervertirea unor sectoare economice importante.
Gândiți-vă doar că România e ”controlată” de șase lanțuri de supermarketuri, lactatele ne sunt ”oferite” de doar cinci companii și tot așa pe toate ”piețele”. Și mai toate străine și mai toate cu produse aduse de afară. Câtă libertate de alegere avem? Câtă competiție există pe aceste piețe dominate de coloși plini de bani? Câte firme locale pot îndrăzni să intre în competiție? Au fost câteva, dar au dat faliment pentru că nu au putut plăti amenzile Consiliului Concurenței. Pe când marile ”lanțuri” primesc amenzi modice, de ochii lumii, pe care le platesc din încasările de pe ziua respectivă.
Or, aici ar fi rolul acestui Kovesi al economiei, Bogdan Chirițoiu. Să se asigure că ”băieții deștepți” nu fac înțelegeri în timp ce ni se spune: ”Dormi liniștit, multinaționalele investesc pentru tine!” Doar că, nu ați prea auzit până la răzmerița băncilor despre el și DNA-ul lui economic. De ce? Pentru că e un Kovesi pe invers. El excelează prin tăcere, prin lipsă, prin nimic. Cum faci să nu deranjezi elefanții financiari? Făcându-te că nu vezi, nu? Și cum nu le auzi tropăitul? Stând mai mult prin țările lor, decât pe acasă, unde ar trebui să fii vigilent...
Cazul concret de zilele acestea, escaladarea artificială a ROBOR-ului, este limpede și pentru un copil, doar pentru marele ”procuror șef al economiei” e totul ”legal” și suntem noi cu toții ”niște proști”. Să fii orb și surd e o dovadă de geniu, știți? De geniu financiar, când o faci pe bani mulți.
Hai să îl explicăm și pentru el... Pasul 0, PSD se crede deștept și face prostia de a se lua de cele mai mari multinaționale din lume, băncile. Pasul 1, MuGuru iese opărit, țipă și urechează Guvernul. Pasul 2, băncile se întorc cu fundul la Teodorovici și refuză să îi mai dea împrumuturi. Pasul 3, ROBOR-ul stabilit, cică, de ”piața bancară”, începe să crească brusc și mult. Pasul 4, cursul valutar, echilibrat, cică, de BNR, începe să crească brusc și mult. Pasul 5, Chirițoiu dă cu tifla Parlamentului și schiază liniștit toată luna ianuarie. Prin tot felul de țări străine...
Sigur, nu e nicio înțelegere ilegală între bănci. Nicio răzbunare pe Guvern, pe banii noștri. Niciun război total declanșat împotriva economiei românești, doar pentru a-și păstra băncile profiturile la cote înalte. Totul e o înșiruire nefericită de întâmplări. Băncile chiar nu mai dăduseră pe la ROBOR de vreo doi ani, Isărescu s-a ramolit într-atât de a și uitat că acel ”instrument” mai există, iar Chirițoiu știe sigur că băncile sunt niște vestale altruiste. Doar la români e baiul, că sunt niște plângăcioși și se smiorcăie de la doi lei în plus la euro.
Dar... De ce este România dominată de multinaționale? De ce suntem îngropați în importuri și nu mai mâncăm aproape nimic românesc? De ce afacerile românești sunt la nivel de mărunțisuri? Pentru că acest Chirițoiu a transformat Consiliul Concurenței într-o legumă leșinată, într-un dulău sedat, într-o agenție de turism pe banii altora. Pentru că rolul lui este să țină locul ocupat, ca să nu vină vreun ”deștept”, care să deranjeze marile multinaționale din operațiunea relaxată de mulgere al românilor.
Acum știți cine este personajul în cauză și ce este plătit, de noi, să facă pentru România. Când l-or pune europenii premier la noul lor președintele, Cioloș, poate veți înțelege și ce i-au ”cerut” alții să facă împotriva României. Pentru că ”marile finanțe” iubesc trădarea și promovează trădătorii eficienți.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.