Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Achitare menţinută pentru abuz în serviciu, într-un dosar de fraudă de 11 milioane de euro în Alba

ciocanel judecator

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a menţinut, joi, sentinţa de achitare, în baza deciziei Curţii Constituţionale, privind abuzul în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, pentru aproape 30 de persoane cercetate într-un dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro, trimiţând însă spre rejudecare cauza în ceea ce-i priveşte pe patru dintre inculpaţi, acuzaţi de spălare de bani.

Potrivit conţinutului minutei hotărârii, pronunţate joi de CA Alba Iulia, instanţa a admis apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, partea civilă Banca Comercială Română SA şi experta Ana Turtă, după repunerea în termenul de apel, împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Alba, în martie, în "Dosarul creditelor la BCR - Alba Iulia". "Desfiinţează sentinţa penală atacată, privind achitarea inculpaţilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia şi Stere Ionuţ-Gabriel pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată. Ultimul act rămas valabil de la care procesul trebuie să-şi reia cursul este încheierea din 23 ianuarie 2017", se menţionează în minută.

Decizia este definitivă. Aproape 30 de inculpaţi, din care zece angajaţi, la data faptelor, ai BCR - Sucursala Alba Iulia, şi diverşi oameni de afaceri, trimişi în judecată în 2014 într-un dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro, au fost achitaţi în martie, de Tribunalul Alba, de acuzaţiile abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016.

Conform minutei hotărârii pronunţată în acest caz, lucrătorii bancari în cauză au fost achitaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în "baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016". Aceeaşi hotărâre a fost luată şi pentru inculpaţii acuzaţi de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Patru dintre inculpaţi acuzaţi de spălare de bani au fost, de asemenea, achitaţi de Tribunalul Alba.

Instanţa a decis disjungerea cauzei privindu-i pe inculpaţii trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a dispus formarea unui nou dosar în vederea continuării judecăţii. "În baza art. 25 alin. (5) C.pr.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Banca Comercială Română SA. În baza art. 397 alin. (5) C.pr.pen. menţine măsurile asiguratorii luate prin ordonanţele procurorului emise în dosarul nr. 171/P/2010 al DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia la 15.05.2012, 03.10.2012, 05.10.2012 şi 11.10.2012", mai preciza minuta Tribunalului Alba.

În vara anului 2014, inculpaţii în cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către DNA, într-un dosar de fraudă. BCR s-a constituit parte civilă în cauză, cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor să reactualizeze valoarea prejudiciului, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii la vremea respectivă de DNA.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, zece dintre inculpaţi, angajaţi ai BCR, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi. "Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare, precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu în patrimoniul unităţii bancare", au susţinut anchetatorii, conform Agerpres.

Potrivit acestora, un număr de 56 de credite date unui număr de 34 de debitori persoane juridice au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare, prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric, cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false. Patru dintre inculpaţi, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, au supus aceste sume unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în 'relaţii' comerciale, le datorau unităţii bancare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.