Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Achiziția planificată de Arabia Saudită a activelor de rafinare poloneze afectează dominația petrolului rusesc în zona baltică

Pixabay
sonda petrol

Achiziția planificată de Arabia Saudită a activelor de rafinare poloneze va face ca principalul producător al OPEC să devină responsabil pentru două treimi din aprovizionarea cu petrol a Poloniei, erodând influența furnizorului anterior dominant, Rusia, care se confruntă cu tensiuni regionale.

Polonia are o istorie îndelungată de încercări de a-și reduce dependența de importurile de energie din Rusia prin acorduri cu furnizori alternativi, iar determinarea sa a crescut pe măsură ce relațiile s-au înrăutățit, scrie Reuters.

În ultimele luni, Moscova și Varșovia au intrat în conflict în legătură cu gazoductul Nord Stream 2, care ocolește vecinul comun Ucraina, precum și cu o criză a migranților care implică un alt vecin comun, Belarus.

Miercurea trecută, gigantul petrolier de stat din Arabia Saudită a declarat că a fost de acord să cumpere o participație de 30% în a doua cea mai mare rafinărie din Polonia și să crească livrările de petrol către PKN Orlen, principala companie energetică a statului, la 200.000-337.000 de barili pe zi (bpd).

Capacitatea rafinăriei de petrol din Gdansk este de 210.000 bpd, fiind a doua în Polonia după rafinăria de petrol de stat Plock, cu aproximativ 270.000 bpd, informează Mediafax.ro.

PKN Orlen, într-un răspuns transmis prin e-mail la întrebările Reuters, a precizat că nu intenționează "să întrerupă afacerile cu partenerii ruși", refuzând totodată să dezvăluie detalii despre contractele sale comerciale.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail, Saudi Aramco a declarat că "nu poate oferi mai multe detalii despre acest acord".

Ministerul rus al Energiei, monopolul rus al conductelor Transneft și Rosneft nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters.

Polonia este unul dintre cei mai importanți consumatori de petrol din țările baltice, iar PKN Orlen deține participații în rafinării din Lituania și Republica Cehă, care sunt, de asemenea, cumpărători ai țițeiului rusesc.

În cazul în care acordul va fi finalizat, Aramco își va mări de trei până la cinci ori livrările de petrol pentru Polonia și ar putea acoperi între 50% și 70% din necesarul de țiței al Poloniei, conform calculelor Reuters.

Țițeiul saudit cu aciditate medie este, din punct de vedere tehnic, potrivit pentru rafinăriile poloneze configurate pentru a trata petrolul rusesc, care este, de asemenea, cu conținut ridicat de sulf, dar logistica transportului maritim în regiune ar putea crește costurile în comparație cu importul din Marea Baltică, a declarat pentru Reuters Viktor Katona, de la compania independentă de consultanță JBC Energy.

"Obiectivul Poloniei de a obține independența față de livrările rusești este în primul rând determinat politic", a spus Katona, adăugând că orice reducere a achizițiilor la vedere și a piețelor de desfacere ar afecta exportatorii de petrol rusesc.

Deja, Arabia Saudită furnizează aproximativ 90.000 de bpd de țiței maritim către Gdansk din Polonia, comparativ cu aproximativ 142.000 de bpd de petrol din Rusia, a spus Katona.

Importurile pe mare ale Poloniei, care includ, de asemenea, petrol din Marea Nordului și din Africa de Vest, au crescut pe măsură ce volumele prin vechea conductă petrolieră Drujba a Uniunii Sovietice către Polonia au scăzut, reflectând problemele politice și tehnice din ultimii ani.

În această lună, se așteaptă ca Rusia să furnizeze 120.000 bpd de petrol prin Drujba, comparativ cu aproximativ 220.000 bpd în ianuarie 2021, potrivit a două surse din industrie și datelor Eikon.

Importul era de 500.000 bpd la mijlocul anilor 2000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.