Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord de recunoaştere a vinovăţiei ÎNGROPAT la DNA Ploieşti după ce un judecător a spus că pedeapsa agreată cu cel vizat e prea blândă iar altul că e nelegală

DNA

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu consilierul judeţean Dumitru Dobrică, cel care a arătat cum ar fi dat o sumă considerabilă de bani fostului şef al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se află din 5 iunie 2018 în sertarele DNA Ploieşti, unde a fost restituit definitiv de către judecătorii CA Ploieşti

Motivul restituirii acordului încheiat între procurorul DNA Ploieşti şi Dobrică este acela că pedeapsa agreată pentru faptele recunoscute de cel în cauză este "blândă" astfel că primul judecător a trimis acordul înapoi magistratului de la Ploieşti.

"Blândeţe" şi "nelegalitate"

"În baza art. 485 al. 1 lit. b c.pr.pen., respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 20.12.2017 de D.N.A. - Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul penal nr. 239/P/2017, cu inculpatul Dobrică Dumitru prin care s-a stabilit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu aplicarea dispoziţiilor art. 91 c.pen. privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni întrucât soluţia este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art. 292 al. 1 c.pen., rap. la art. 6 din legea nr. 78/2000 şi cu aplic. art. 5 c.pen. Trimite dosarul la procuror în vederea continuării urmăririi penale. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.03.2018", se arată în minuta Tribunalului Buzău.

DNA Ploieşti a contestat decizia iar în faza de apel a procesului Curtea de Apel Ploieşti a stabilit de asemenea restituirea acordului la procurorul de caz dar a schimbat motivul, respectiv a punctat că acrodul ar fi fost nelegal încheiat.

"Admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Ploieşti şi de către inculpatul Dobrică Dumitru, împotriva sentinţei penale nr.33/20.03.2018 a Tribunalului Buzău, pe care o desfiinţează în parte, şi rejudecând: Schimbă temeiul pentru care a fost respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 20.12.2017 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Ploieşti în dosarul penal nr.239/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Ploieşti în disp. art. 485 alin.1 lit.b Cod proc. penală – soluţia este nelegală. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 05.06.2018.", se arată în minuta CA Ploieşti.

Caz îngropat în fişetele DNA Ploieşti

Deşi bărbatul a recunoscut în fază iniţială că "în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, i-a promis lui Zgonea, președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României și totodată vicepreședinte al PSD, foloase necuvenite pentru a-l determina să intervină pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a primului într-o importantă funcție publică", după momentul restituirii la DNA Ploieşti, din 5 iunie 2018, procurorii structurii nu au refăcut acordul pentru a îl transmite din nou instanţelor de judecată.

În primul acord trimis se arăta că după promisiunea făcută de Dobrică "Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna".

"La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu", se mai arăta în respectivul acord.

Procurorii punctau atunci că apoi "tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale".

Termenii "contractului"

"În prezența avocatului, inculpatul Dobrică Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Inculpatul Dobrică Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria orașului Pătârlagele, județul Buzău sau Primăria orașului Nehoiu, județul Buzău", au fost condiţiile agreate de procuror cu Dumitru Dobrică şi apărătorul acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.