Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul aliantei de guvernare din Moldova, facut public

alianta

Acordul politic privind constituirea şi funcţionarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) III, un document de 12 pagini, a fost făcut public vineri seară, pe site-ul unei televiziuni, informează sâmbătă Moldpres.

Documentul prevede formula de repartizare a funcţiilor în stat dar şi priorităţile pentru următorii ani. Conform actului, constituirea unei guvernări proeuropene este vitală pentru interesele naţionale ale R. Moldova care are nevoie urgentă de consolidarea societăţii prin stabilitate politică, de creşterea nivelului de trai prin eradicarea sărăciei, de o dezvoltare economică durabilă şi de consolidarea respectului faţă de drepturile cetăţeneşti.

"În vederea atingerii obiectivelor enunţate părţile semnatare vor asigura punerea în practică şi respectarea Agendei de Asociere şi a Acordului de Asociere şi adoptarea legislaţiei europene şi a acquis-ului comunitar", se arată în document.

De asemenea, acordul prevede depolitizarea instituţiilor de drept, adoptarea unei noi Constituţii conform standardelor europene, dar şi monitorizarea procesului de elucidare a devalizării BEM, UniBank şi Băncii Sociale, recuperarea banilor delapidaţi şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Descentralizarea puterii, reducerea contrabandei şi a favoritismului fiscal şi crearea locurilor noi de muncă prin susţinerea investitorilor autohtoni, sunt alte priorităţi menţionate în document, care menţionează şi faptul că AIE III consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate naţională.

AIE III va avea mai multe organe de conducere, precum Adunarea Generala a Alianţei, care va reuni atât conducerea, cât şi deputaţii şi miniştrii. Aceasta va putea fi convocată la propunerea liderilor AIE III sau a Consiliului Alianţei, care va avea cel puţin patru membri din fiecare formaţiune şi va discuta subiectele în privinţa cărora nu s-a ajuns la un consens.

De asemenea, acordul prevede că liderii celor trei partide semnatare se vor întruni săptămânal într-o reuniune în care vor fi discutate subiecte de pe agenda guvernării.

Acordul mai prevede formarea unui Consiliu parlamentar al AIE III şi a unui Prezidiu al Guvernului. Nu în ultimul rând, în acordul semnat părţile se obligă să evite atacurile reciproce şi să coordoneze eficient acţiunile pentru a nu prejudicia imaginea alianţei.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.